Mandarynkowy sernik z ricottą. Pyszny deser do zimowej herbaty
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego orzeźwiającego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:
- na ciasto - 145 g miękkiego masła, 145 g cukru drobnego, szczypta soli, 4 żółtka, 400 g sera ricotta, skórka starta z 3 mandarynek, 3 łyżki soku z mandarynek, 105 g mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 białka;
- na glazurę - 3 mandarynki, 1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżka gorącej wody, skórka starta z 2 mandarynek, 1/2 szklanki soku z mandarynek.
Sernik mandarynkowy krok po kroku
Przygotowanie - tortownicę o średnicy 24 cm wyłóżmy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Masło utrzyjmy z cukrem, solą i żółtkami na jasny, gęsty krem. Dodajmy ser ricotta, skórkę z mandarynek oraz sok. Zmiksujmy tylko do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiejmy i dodajmy do masy serowej. Wymieszajmy. Białka ubijmy na sztywno, dodajmy do masy i delikatnie połączmy składniki.
Przelejmy do formy, pieczmy około 44-47 minut. Studźmy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Mandarynki zetnijmy z góry i z dołu, obierzmy ze skórki i zetnijmy białą błonkę. Następnie wykrójmy cząstki owoców, zbierając sok. Żelatynę namoczmy w zimnej wodzie. Sok i skórkę z mandarynek oraz wyfiletowane owoce zagotujmy. Zdejmijmy z płomienia, dodajmy napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszajmy. Polejmy ciasto, wstawmy do lodówki i zostawmy na noc do zastygnięcia.