Domowe masło orzechowe
Canva.com

Niebanalny pomysł na masło orzechowe. Dodaj do niego łyżkę tego ostrego składnika

Większość osób kupuje gotowe masła orzechowe w sklepach, ale czyż nie lepszym pomysłem byłoby ich samodzielne wykonanie w domu? Na pewno tak!
Reklama

Co prawda obecnie już niejedno sklepowe masło orzechowe ma dobry skład, opierający się w stu procentach (albo w prawie stu procentach) na czystych orzechach arachidowych (lub innych), ale jeśli wykona się je samodzielnie, można będzie dodać do niego różne ciekawe dodatki, by na nowo zakochać się w jego smaku i zobaczyć, że nie musi być on wcale taki oczywisty, czyli po prostu orzechowy.

Co dodać do masła orzechowego?

Domowe masło orzechowe
Canva.com

Do masła orzechowego wspaniale pasują bowiem słodkie dodatki. Warto więc umieścić w nim trochę syropu klonowego, cynamonu i prawdziwej wanilii (a nie cukru wanilinowego).

Reklama

Przepis na masło orzechowe o lekko słodkim aromatycznym posmaku jest naprawdę prosty. Na początku na patelni należy podprażyć cały kilogram orzeszków ziemnych lub dowolnych innych orzechów. Jeżeli wybrane sztuki są mocno suche, warto też dodać do nich niewielką ilość oleju. Następnie orzechy należy przerzucić do blendera i zacząć je miksować na gładką masę. Należy to robić stopniowo i powoli, nie dopuszczając do nadmiernego nagrzania się urządzenia, by go po prostu nie spalić i w żaden sposób nie uszkodzić. Następnie do takiej orzechowej masy dodaje się dowolną ilość cynamonu, mniej więcej cztery całe łyżki syropu klonowego oraz nasiona z jednej średniej laski wanilii. Wszystko raz jeszcze należy zmiksować na gładką masę.

Reklama

Tutaj ponownie warto ocenić konsystencję masła orzechowego i jeśli okaż się ona za sucha, dodać do niej trochę oleju.

Powyższy przepis na masło orzechowe można oczywiście na swój sposób modyfikować, zmieniając jedynie zastosowane w nim dodatki. Zamiast syropu klonowego użyć tego z agawy lub miodu, a laskę wanilii i cynamon zamienić chociażby na szczyptę prawdziwego kakao lub... chili! Do orzeszków arachidowych pasują różne kontrastowe smaki. Wystarczy dać im szansę, aby się do tych połączeń przekonać.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama