Marmurkowy tort malinowy. Idealny na urodziny!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pyszny tort
Do przygotowania tego tortu potrzebne nam będą następujące składniki: 6 jajek, 2 łyżeczki ciemnego kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład DecoMorreno), 505 ml śmietany kremówki do ciast i deserów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżeczek żelatyny, 1,5 szklanki cukru, po 105 g mąki tortowej i ziemniaczanej, 400 g twarogu, 200 g malin, 3 łyżki cukru pudru; ponadto - płatki migdałowe, garść malin do dekoracji, bita śmietana.
Jak przygotować marmurkowy tort?
Przygotowanie - oddzielmy żółtka od białek. Żółtka utrzyjmy z połową cukru. Białka ubijmy na sztywną pianę z resztą cukru. Obie mąki przesiejmy z kakao i proszkiem. Pianę połączmy z żółtkami. Małymi porcjami wsypmy sypkie składniki. Całość wymieszajmy. Biszkopt nałóżmy do dużej tortownicy wyłożonej pergaminem. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy około 39-42 minut czasu. Ostudźmy w formie. Znów maliny opłuczmy, osuszmy. Odłóżmy garść, resztę przetrzyjmy przez sitko.
Żelatynę namoczmy w 1/3 szklanki wody. Kiedy spęcznieje, podgrzejmy i rozpuśćmy, mieszając. Wystudźmy. Śmietanę ubijmy na szytwno z cukrem pudrem. Wymieszajmy z twarogiem. Oddzielmy około 1/3 masy, wymieszajmy ją z musem malinowym i połową żelatyny. Następnie jasną masę wymieszajmy z resztą żelatyny. Obie masy wyłóżmy na czekoladowy spód, przemieszajmy widelcem. Wstawmy na 3 godziny czasu do lodówki. Kiedy stężeje, udekorujmy odłożonymi malinami oraz na przykład płatkami migdałowymi i bitą śmietaną.