Mielone kotlety cielęce z ryżem. Smak dzieciństwa na talerzu!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Z cielęciny można także przygotować smaczne kotlety mielone. Ten klasyk polskiej kuchni smakuje jeszcze lepiej właśnie, gdy zastosujemy cielęcinę. To zasługa jej wyjątkowych walorów smakowych oraz zdrowotnych. Kotlety cielęce mielone są bardzo proste w przygotowaniu. Świetnym pomysłem jest podawanie ich dzieciom-niejadkom, które zjadają je w mgnieniu oka. Przy tym kotlety są bardzo lekkostrawne więc nie wywołają żadnych problemów trawiennych.
Składniki
Do przygotowania kotletów wykorzystamy: 800 g cielęciny, dwa ziarna ziela angielskiego, połowę bułki francuskiej (angielki), jajko, sól, bułkę tartą, dwie łyżki masła, szklankę ryżu, trzy szklanki tłustego bulionu.
Sałatkę przygotujemy z takich składników: dwie papryki, dwa pomidory, cebula, natka pietruszki, trzy łyżki oleju, pół łyżki octu i szczypta soli.
Przepis
Przyrządzanie kotletów zaczynamy od ugotowania ryżu na sypko w bulionie. W tym czasie mięso mielemy razem z zielem angielskim, bułką, wybitym jajkiem i solą, dokładnie mieszamy. Z powstałej masy mięsnej formujemy kotlety, które następnie smażymy na patelni rozgrzanej masłem.
Przygotowujemy sałatkę: z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w paski, pomidory kroimy, cebulę siekamy i dodajemy oba składniki do papryki, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Całość mieszamy, dodajemy sól, olej i ocet, ponownie dokładnie mieszamy.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką. W naczyniu układamy usmażone kotlety i przekładamy je ugotowanym ryżem. Polewamy masłem ze smażenia i wstawiamy na pół godziny do piekarnika, pieczemy w 180 stopniach C. Podajemy z sałatką. Smacznego!