Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Mocno grzybowa i aromatyczna - taka jest sztandarowa zupa Roberta Makłowicza. Oto przepis
Do przeczytania w ok. 1 min.
Robert Makłowicz to jedna z najbardziej znanych postaci polskiej kuchni. Jego programy kulinarnie cieszą się ogromnym zainteresowaniem w Polsce i na świecie. Jednym z jego przepisów, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom grzybów, jest zupa z suszonych grzybów.
Składniki na aromatyczną zupę grzybową
- 50 g suszonych borowików
- 50 g suszonych pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
- Łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
Jak zrobić grzybową z przepisu Makłowicza?
- Wymocz suszone grzyby w misce z wodą przez około 30 minut, aż zmiękną.
- Pokrój cebulę, czosnek, marchewki, pietruszkę i seler na małe kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek i warzywa przez około 5 minut.
- Dodaj suszone grzyby i mąkę i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- Wlej bulion warzywny i dokładnie wymieszaj.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na koniec dodaj natkę pietruszki i gotuj przez kolejne 5 minut.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Dlaczego dzieci nie mogą jeść grzybów?
Wiele osób uwielbia grzyby i wykorzystuje je w różnych potrawach. Jednak, gdy chodzi o dzieci, istnieje wiele powodów, dla których nie powinny one spożywać grzybów. W tym artykule omówimy główne powody, dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów i jakie mogą być potencjalne zagrożenia dla ich zdrowia.
Grzyby w ciąży - czy są bezpieczne?
Jednym z często zadawanych pytań przez kobiety w ciąży jest, czy mogą jeść grzyby. Odpowiedź jest pozytywna - grzyby w ciąży są dozwolone i mogą być nawet polecane jako zdrowy składnik diety. Jednak istnieje pewien warunek, który należy spełnić, aby spożywanie grzybów było bezpieczne dla przyszłej mamy i dziecka.
Jak suszyć grzyby? Przepisy i porady dla początkujących
Zastanawiałaś się, jak suszyć grzyby w domu? Suszenie grzybów to doskonały sposób na przedłużenie ich trwałości i zachowanie ich smaku i aromatu na dłużej. Zdradzamy najlepsze sposoby na suszenie grzybów!