Canva.com

Najlepszy przepis na sos śliwkowy do mięsa. Idealny do świątecznego obiadu

Intensywny smak i aromat suszonych śliwek doskonale harmonizuje z potrawami mięsnymi. Duszony kawałek mięsa w sosie śliwkowym ma niepowtarzalny smak, jest lekko słodki i bardzo aromatyczny. Sos śliwkowy to pyszny dodatek, który uświetni każdy obiad. Poniżej znajdziecie recepturę na sos śliwkowy do mięsa.

Sos śliwkowy może być kapitalnym dodatkiem do duszonej wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, a nawet do wędlin i pasztetów. Praktycznie każdy gatunek mięsa rewelacyjnie komponuje się z jego intensywnym, słodkim smakiem.

Suszone śliwki są zdrowe i wyjątkowo smaczne. Zbawiennie wpływają na układ trawienny. Przyspieszają przemianę materii, a obecne w nich przeciwutleniacze spowalniają także procesy starzenia i chronią przed nowotworami. Smakują tak samo dobrze w połączeniu z owsianką, jogurtem albo same, jako niskokaloryczna przekąska.

Sos śliwkowy - przepis

Składniki:

  • 250 ml śmietany do zup i sosów 18%
  • 300 g suszonych śliwek
  • pieprz, sól
  • 2 goździki

Przygotowanie

Canva.com

Suszone śliwki przełóż do małego garnka i zalej wodą. Dodaj goździki, pieprz, sól i gotuj na małym płomieniu przez 20-25 minut. Następnie śmietanę rozrób w niewielkiej ilości wody ze śliwek i przelej do garnka. Sos dobrze wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł