Kotlety mielone w wersji orientalnej zachwycą każdego swoim smakiem. Poznaj przepis
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kotlety mielone w odsłonie orientalnej
Warte uwagi są kotlety mielone w odsłonie orientalnej. Dodatek sosu sojowego sprawi, że nabiorą one bardziej wyrazistego smaku. Ponadto w tyn unikalnym wydaniu kotlety są nietrudne w przygotowaniu. Poza sosem sojowym w ich składzie znajdziemy również niezwykle aromatyczne przyprawy: paprykę wędzoną czy curry.
Składniki:
- 200 ml mleka
- 400 g mięsa mielonego
- jajko
- sucha kajzerka
- 15 ml sosu sojowego
- cebula
- 10 g curry
- nieduża marchewka
- bułka tarta
- 10 g papryki wędzonej
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Najpierw namocz kajzerkę w mleku (na kilkanaście minut). W międzyczasie oczyść cebulę i marchewkę, a następnie oba warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce połącz mięso mielone ze startymi warzywami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami. Dodaj również jajko i bułkę odciśniętą z mleka. Pomieszaj dokładnie wszystkie składniki. Gdy powstanie jednolita masa, zacznij formować z niej niewielkie kotlety. Następnie panieruj je w bułce tartej i układaj na dobrze rozgrzanym oleju - smaż z dwóch stron na złoty kolor.