Kotlety mielone w rondelku. Obok sól, pieprz, czosnek, rozmaryn.

Kotlety mielone w wersji orientalnej zachwycą każdego swoim smakiem. Poznaj przepis

Kotlety mielone to prawdziwy klasyk naszej rodzimej kuchni. W wielu domach przyrządza się je nieco inaczej. Tym razem warto postawić na wersję orientalną. Sprawdź poniższy przepis.
Reklama

Kotlety mielone w odsłonie orientalnej

Warte uwagi są kotlety mielone w odsłonie orientalnej. Dodatek sosu sojowego sprawi, że nabiorą one bardziej wyrazistego smaku. Ponadto w tyn unikalnym wydaniu kotlety są nietrudne w przygotowaniu. Poza sosem sojowym w ich składzie znajdziemy również niezwykle aromatyczne przyprawy: paprykę wędzoną czy curry.

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 400 g mięsa mielonego
  • jajko
  • sucha kajzerka
  • 15 ml sosu sojowego
  • cebula
  • 10 g curry
  • nieduża marchewka
  • bułka tarta
  • 10 g papryki wędzonej
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone
Canva.com
Reklama

Najpierw namocz kajzerkę w mleku (na kilkanaście minut). W międzyczasie oczyść cebulę i marchewkę, a następnie oba warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce połącz mięso mielone ze startymi warzywami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami. Dodaj również jajko i bułkę odciśniętą z mleka. Pomieszaj dokładnie wszystkie składniki. Gdy powstanie jednolita masa, zacznij formować z niej niewielkie kotlety. Następnie panieruj je w bułce tartej i układaj na dobrze rozgrzanym oleju - smaż z dwóch stron na złoty kolor.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama