Canva.com

Nalewka z pigwy na spirytusie. Oto przepis dziadka Heńka

Nalewka z pigwy to nie tylko smaczny, ale i zdrowy alkohol, który zawiera mnóstwo witamin, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu krwionośnego i reguluje poziom cholesterolu we krwi. JJej przygotowanie jest proste, ale potrzeba cierpliwości, aby jej skosztować po raz pierwszy. Jak ją zrobić? Poniżej znajduje się dokładny przepis.

Składniki:

  • 2kg owoców pigwy
  • 1l spirytusu o mocy 70%
  • 1kg cukru

Sposób przygotowania:

  1. Słoik typu wek dokładnie umyj, a następnie wyparz wrzątkiem i zaczekaj aż wyschnie. Dzięki temu zapewnisz nalewce sterylne.
  2. Owoce pigwy dokładnie umyj, osusz, pozbaw pestek i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Do suchego słoja przełóż pokrojone owoce i zasyp je cukrem. Pozostaw je na 2 tygodnie w ciepłym miejscu, a co kilka dni potrząsaj słojem.
  4. Po tym czasie przefiltruj sok i dodaj do niego spirytus. Zlej nalewkę do butelek i odłóż na miesiąc w ciepłe miejsce.
  5. Po miesiącu ponownie przefiltruj nalewkę i rozlej ją do butelek. Tak przygotowaną nalewkę można pić po trzech miesiącach, ale największe walory smakowe będzie miała, jeśli poleży jeszcze kilka miesięcy dłużej.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł