Canva.com

Nitamago - przepis na wyśmienite marynowane jajka po japońsku

Marynowane jajka po japońsku to bez wątpienia doskonała alternatywa oraz sposób na dosyć oryginalną przekąskę lub dodatek do sałatek. Zachwycają nietuzinkowym smakiem i z pewnością mogą stać się atrakcyjnym uzupełnieniem letnich potraw. Przygotowanie marynowanych jajek jest niezwykle proste i w gruncie rzeczy nie wymaga ogromnych ilości czasu. Od czego zacząć?

Niezbędne składniki:

  • 6 jajek
  • 125ml sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • średniej wielkości kawałek imbiru
  • 2 łyżki sake
  • 1 łyżka mirinu (przyprawa w płynie dostępna w marketach z azjatyckimi produktami)
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy przez maksymalnie 6 minut i natychmiast przekładamy do zimnej wody. Po takim czasie żółtka powinny być jeszcze lekko płynne, a o taki właśnie efekt chodzi.
  2. Do garnka wlewamy 450-500ml wody. Dodajemy sake, sos sojowy, mirin oraz cukier. Zagowotujemy i następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w kosteczkę imbir. Pozostawiamy jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu.
  3. Marynatę przelewamy do pojemnika i wrzucamy do niej obrane ze skorupki jajka. Po ostudzeniu całość wkładamy do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia jajka będą gotowe do spożycia.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł