Nudzą Cię tradycyjne schabowe? Podaj je z jabłkami i imbirem!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 4 plastry schabu,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- świeżo zmielony pieprz czarny,
- olej,
- 2 średnie czerwone cebule,
- 2 twarde kwaśne jabłka (na przykład szara reneta),
- 2 łyżki masła,
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego,
- 205 ml cydru,
- 2 gałązki rozmarynu.
Jak zrobić schab z jabłkami?
Przygotowanie – w głębokim talerzu wymieszajmy mąkę z mieloną słodką papryką. Plastry schabu lekko rozbijmy przez folię. Z obu stron oprószmy solą i pieprzem czarnym. Obtoczmy w mące z papryką. Znów patelnię grillową posmarujmy olejem, rozgrzejmy. Włóżmy plastry schabu, obsmażmy z obu stron. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Cebule czerwone i jabłka obierzmy.
Cebule pokrójmy w piórka, natomiast jabłka w ósemki. Na patelni grillowej rozgrzejmy 1 łyżkę masła. Włóżmy cebulę, jabłka i cukier trzcinowy. Smażmy do momentu, aż cebula się zeszkli, a owoce zrumienią. Jabłka z cebulą przełóżmy do posmarowanego wcześniej olejem naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułóżmy plastry schabu. Zalejmy cydrem. Wstawmy do piekarnika, zapiekajmy 20-22 minut. Przed podaniem danie udekorujmy jeszcze gałązkami rozmarynu.