Canva
Sekret soczystego schabu ze śliwką. Znasz ten trik?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przygotowanie tak wyjątkowego mięsa nie jest wcale trudne. Trzeba tylko przestrzegać paru zasad. Czy wiesz, co zrobić, żeby schab ze śliwką był kruchy, soczysty i przepyszny? Sprawdź, czy znasz ten sposób!
Reklama
Schab ze śliwką — kruche i soczyste mięso
Żeby przyrządzić smaczny schab, koniecznie musisz pamiętać o tym, że trzeba obsmażyć mięso przed pieczeniem.
Co jeszcze jest ważne? Nie usuwaj warstw tłuszczu z wierzchu schabu. Wytopi się podczas pieczenia i zapewni odpowiednią soczystość dania.
Schab ze śliwką — składniki
- 1 kg schabu
- 200 gr suszonych śliwek
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka w proszku
- olej
Canva
Schab ze śliwką — przepis
- Mięso umyj, osusz i w środku zrób w nim niewielką dziurę za pomocą nożna. Delikatnie powiększ powstałą dziurę tak, żeby z jednej strony była zamknięta.
- Do powstałej kieszonki powoli dodawaj śliwki.
- Dziurę w schabie możesz spiąć wykałaczkami lub związać specjalnym sznurkiem.
- Olej wymieszaj z solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Przepuść czosnek przez praskę i połącz z resztą marynaty.
- Powstałą mieszanką natrzyj dokładnie mięso, następnie schowaj je do pojemnika, który możesz zakryć, a potem wsadź wszystko do lodówki. Trzymaj tam schab przez mniej więcej dobę. Może być też krócej lub dłużej.
- Mięso wyjmij z lodówki nieco wcześniej, żeby nie było lodowate przed smażeniem i pieczeniem.
- Rozgrzej patelnię z olejem, a potem przesmaż na niej mięso ze wszystkich stron.
- Naszykuj rękaw do pieczenia, nakłuj i włóż do niego schab. Potem możesz umieścić luźno zawinięte mięso na blasze do pieczenia.
- Piecz przez 45-55 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Schab wyjmij z rękawa, kiedy ostygnie.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Schab pieczony w szampanie. Rarytas, któremu się nie oprzesz [PRZEPIS]
Schab pieczony w szampanie to pomysł na wykwintne danie, które znakomicie sprawdzi się jako kolacja na specjalną okazję, na przykład na noc sylwestrową. Delikatne mięso zachwyca aromatem i pięknie się prezentuje. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4-5 porcji.
Muffinki śliwkowe z cynamonem. Oto przepis naszej czytelniczki
Muffinki to doskonały pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Kombinacja śliwek z aromatycznym cynamonem nadaje tym muffinkom niepowtarzalny smak. Dziękujemy naszej czytelniczce za ten przepis i chętnie się nim z Wami podzielimy.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl