Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Obłędna szarlotka z masą brzoskwiniową. Ten smak uzależnia!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, które kojarzy się nam z domowym ciepłem i smakiem dzieciństwa. Jeśli chcesz wzbogacić tradycyjną szarlotkę o coś nowego, spróbuj przygotować wersję z masą brzoskwiniową.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na masę brzoskwiniową:
- 4-5 średnich brzoskwiń
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić pyszną szarlotkę z brzoskwiniami?
- Rozpocznij od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagniataj składniki palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaj jajko i zagniataj, aż składniki się połączą. Uformuj z ciasta kulę, zawij ją w folię spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj masę brzoskwiniową. Obierz brzoskwinie ze skórki, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj brzoskwinie, cukier, skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny. Odstaw na chwilę, aby składniki się połączyły.
- Po upływie 30 minut wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na grubość około pół centymetra i wyłóż nim dno formy do pieczenia o średnicy około 24 cm. Przytnij nadmiar ciasta z brzegów.
- Na rozwałkowanym cieście równomiernie rozprowadź masę brzoskwiniową.
- Na wierzch masy brzoskwiniowej możesz przygotować dodatkową warstwę kruszonki. W tym celu możesz rozdrobnić część ciasta, którą wcześniej odłożyłeś, i posypać nią wierzch szarlotki.
- Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz przez około 40-45 minut, aż szarlotka nabierze złotobrązowego koloru.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Czy pestki z jabłek są szkodliwe?
Czy pestki z jabłek są szkodliwe? To pytanie, które wiele z nas sobie zadaje. Wiele osób słyszało, że jedzenie pestek z jabłek może być niebezpieczne dla zdrowia. Ale czy to prawda? Czy naprawdę musimy unikać spożywania pestek z jabłek? Dzisiaj postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.
Jak przygotować jabłka pieczone z cynamonem?
Czy istnieje coś lepszego niż zapach pieczonych jabłek wypełniający cały dom? Jabłka pieczone z cynamonem to nie tylko pyszny deser, ale także zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ciast i ciastek. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po jabłka pieczone z cynamonem oraz jak przygotować ten przepyszny i prosty deser.