Oliwa z oliwek – dlaczego warto po nią sięgać? Dietetycy ją polecają!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Walory smakowe i duża wartość odżywcza sprawiają, że z mocy oliwy chętnie korzysta nie tylko kuchnia śródziemnomorska, ale cały świat. Co sprawia, że miłośnicy zdrowego stylu życia i dobrej kuchni tak chętnie sięgają po tłuszcz z oliwek?
Jedz bez obaw!
Oliwa z oliwek (szczególnie ta z pierwszego tłoczenia) to rewelacyjne źródło wielu cennych dla zdrowia składników. Ten tłuszcz roślinny można jeść bez obaw o stężenie cholesterolu we krwi, a znajdujące się w nim kwasy tłuszczowe mają bardzo dobry wpływ na ogólny stan zdrowia. W oliwie nie brak też witamin (w tym witamin A, D, E i K) oraz silnych przeciwutleniaczy, dzięki którym tłuszcz ten zajął ważne miejsce w diecie mającej zmniejszać ryzyko rozwoju raka. To jeszcze nie wszystkie powody, dla których warto docenić oliwę z oliwek.
Mocne kości
Zdrowa dieta z tym dodatkiem to cenne wsparcie dla mocnych kości oraz prosty sposób na skuteczną ochronę przed zbyt szybkim starzeniem się. Silniejszy układ odpornościowy, mniej problemów z wysokim ciśnieniem krwi czy zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu – oto korzyści, jakie można osiągnąć dzięki sięganiu po przepisy na dania z oliwą z oliwek.