Kanapki z awokado
Canva.com

Co zamiast masła do kanapek? Oto zdrowe i pyszne zamienniki

Masło jest jednym z najsmaczniejszych tłuszczów. To wprost idealna podstawa tostów i kanapek, którą od lat używa się właśnie do smarowania pieczywa, choć ostatnio robi się to rzadziej, najprawdopodobniej z uwagi na bezustannie rosnące ceny prawdziwego masła. Czy zatem można je jakoś zastąpić, aby przy okazji wprowadzić do diety jakiś inny, być może nawet zdrowszy dodatek?
Reklama

Co zamiast masła do kanapek sprawdzi się równie dobrze, a może i lepiej?

Kanapki z awokado
Canva.com

Skoro masło jest typowym tłuszczem, wypadałoby je zastąpić po prostu jakimś innym tłuszczem. Niekoniecznie nawet margaryną. Co prawda teraz sklepowe margaryny potrafią mieć bardzo dobry skład, zwłaszcza gdy są wzbogacane witaminami A i D oraz substancjami mineralnymi, jednakże nie każdemu one zasmakują i nie każdy będzie chciał je jeść. Alternatywą okaże się natomiast... zwykła oliwa z oliwek! Doskonale smakuje na przypieczonych grzankach, tostach i podsmażonych na suchej patelni kromkach.

Reklama

Kanapki można też posmarować pastą z awokado, mieszając miękki miąższ owocu z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

Słodko-słone masło orzechowe

Inaczej można postąpić wtedy, gdy przygotowuje się posiłek na słodko. Jeżeli w planie są świeże bułeczki z dżemem, zamiast smarować je wcześniej zwykłym masłem, śmiało można użyć masła orzechowego, które zapewni im jeszcze lepszy smak, zwłaszcza że idealnie komponuje się z kwaskowatymi i lekko słodkimi owocami, będącymi podstawą słomkowych przetworów. Inne podobne zamienniki masła to różne sezamowe pasy, czyli głównie tahini. Dodatek kakao zapewni jej lekko czekoladowy smak, który potrafi zastąpić "normalne" słodycze.

Reklama

Zazwyczaj jednak po zamienniki masła sięga się wtedy, gdy nie chce się go używać nie, tyle że względu na jego cenę, ile z uwagi na jego wysoką kaloryczność i tendencje do tuczenia. Znacznie lżejszym i bardziej dietetycznym pokryciem kanapek okaże się natomiast zwykła śmietankowa pasta. Cienka warstwa serka na pewni nie wpłynie w jakiś znaczący sposób na wartość kaloryczną posiłku, a jednak pozwoli osiągnąć lepszy smak zwykłej kanapki.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama