Orzechy makadamia - dlaczego warto po nie sięgać w swojej diecie?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Orzechy makadamia i ich cechy charakterystyczne
Ta przekąska wyróżnia się słodkim i lekko kremowym smakiem, wysoką wartością kaloryczną oraz korzystnym wpływem na zdrowie. Orzechy, które pochodzą z wiecznie zielonego drzewa z rodziny srebrnikowatych, trafiają na nasze stoły w odległej Australii. Choć odkryte zostały dopiero w latach 50-tych XX wieku, bardzo szybko zyskały popularność wśród miłośników zdrowego stylu życia na całym świecie.
Orzechy makadamia i ich wartość odżywcza
Dodawane do sałatek lub wykorzystywane jako samodzielna przekąska, stanowią źródło wielu cennych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych. Nie brak tu również witamin: C, E oraz witamin z grupy B, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Orzechy makadamia stanowią też źródło wielu ważnych minerałów, takich jak miedź, potas czy selen. Mogą nam one również dostarczyć sporo wapnia i żelaza, dzięki czemu nasza dieta staje się jeszcze bardziej wartościowa.
Olej makadamia i jego kosmetyczne właściwości
Z orzechów makadamia można też produkować olej, który świetnie sprawdzi się jako naturalny kosmetyk. Dzięki zawartości wielu witamin i minerałów, będzie on w stanie korzystnie wpływać na naszą skórę. Olej makadamia rewelacyjnie regeneruje i nawilża skórę, sprawia też, że jest ona jeszcze skuteczniej chroniona przed procesem starzenia się. Olej ten może być również z powodzeniem wykorzystywany do walki z cellulitem, staje się też cennym sojusznikiem dla tych osób, które chcą zmniejszyć widoczność blizn.