canva.com

Orzechy makadamia - dlaczego warto po nie sięgać w swojej diecie?

Orzechy makadamia to ciekawa przekąska, po którą – mimo sporej wartości kalorycznej – warto sięgać regularnie. Zyska na tym i nasz układ krążenia, i układ nerwowy. Co warto wiedzieć o tych orzechach? Jaka jest ich wartość odżywcza?

Orzechy makadamia i ich cechy charakterystyczne

Ta przekąska wyróżnia się słodkim i lekko kremowym smakiem, wysoką wartością kaloryczną oraz korzystnym wpływem na zdrowie. Orzechy, które pochodzą z wiecznie zielonego drzewa z rodziny srebrnikowatych, trafiają na nasze stoły w odległej Australii. Choć odkryte zostały dopiero w latach 50-tych XX wieku, bardzo szybko zyskały popularność wśród miłośników zdrowego stylu życia na całym świecie.

Orzechy makadamia i ich wartość odżywcza

canva.com

Dodawane do sałatek lub wykorzystywane jako samodzielna przekąska, stanowią źródło wielu cennych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych. Nie brak tu również witamin: C, E oraz witamin z grupy B, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Orzechy makadamia stanowią też źródło wielu ważnych minerałów, takich jak miedź, potas czy selen. Mogą nam one również dostarczyć sporo wapnia i żelaza, dzięki czemu nasza dieta staje się jeszcze bardziej wartościowa.

Olej makadamia i jego kosmetyczne właściwości

Z orzechów makadamia można też produkować olej, który świetnie sprawdzi się jako naturalny kosmetyk. Dzięki zawartości wielu witamin i minerałów, będzie on w stanie korzystnie wpływać na naszą skórę. Olej makadamia rewelacyjnie regeneruje i nawilża skórę, sprawia też, że jest ona jeszcze skuteczniej chroniona przed procesem starzenia się. Olej ten może być również z powodzeniem wykorzystywany do walki z cellulitem, staje się też cennym sojusznikiem dla tych osób, które chcą zmniejszyć widoczność blizn.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł