Canva

Oto przepis na najlepsze, dietetyczne pierogi ruskie. Przygotuj je przed Wigilią

Wigilia tuż, tuż, więc powoli wszyscy zaczynają już przygotowania do świątecznej wieczerzy. Część potraw śmiało można przyrządzić właśnie teraz, by następnie po prostu je zamrozić i nie zawracać sobie nimi więcej głowy. Pierogi to danie klasyczne i oczywiste, jednakże tym razem można (i warto!) przygotować je w delikatnie inny sposób niż normalnie.

Drobna modyfikacja tradycyjnego jadłospisu stworzy z tego dania coś pysznego, zdrowego i wartościowego zarazem. Oto przepis na najlepsze dietetyczne pierogi ruskie. Do wykonania od zaraz!

Czym różnią się fit pierogi od tradycyjnych?

Canva.com

W dietetycznych pierogach ciasto przygotowywane jest niemalże w ten sam sposób co ciasto w pierogach tradycyjnych, bo jedyna różnica polega na tym, że zwykłą mąkę pszenną zastępuje się o wiele zdrowszą mąką orkiszową, najlepiej tą ekologiczną, która będzie mieć wyższa jakość.

Mniej więcej dwie szklanki takiej mąki należy wymieszać z dwoma łyżkami oliwy z oliwek i jedną łyżeczką zwykłej soli, a następnie do ciasta stopniowo dolewać ciepłej wody i powoli je wyrabiać, aż stanie się elastyczne. Przygotowana kulka powinna przeleżeć w lodówce przez jakieś pół godziny. Po tym czasie ciasto należy wyciągnąć, raz jeszcze wyrobić w dłoniach, a następnie rozwałkować i powycinać z niego małe kółeczka.

Co dodać do dietetycznych pierogów?

Zdrowe pierogi ruskie zostaną wypełnione farszem przygotowanym z ugotowanych ziemniaków, chudego twarogu i cebulki przysmażonej na oliwie z oliwek. Proporcje poszczególnych składników należy dopasować do swoich indywidualnych preferencji, bo niektórzy nie lubią gdy w pierogach jest dużo cebuli, podczas gdy inni wolą farsz bardziej twarogowy niżeli ziemniaczany. Oczywiście masę należy też doprawić sporą ilością świeżo mielonego pieprzu oraz solidną szczyptą soli. Niektórzy dodają jeszcze trochę otartego tymianku, ale nie jest to konieczne, jeżeli nie przepada się za jego smakiem.

Gotowe dietetyczne pierogi ruskie należy ugotować w osolonej wodzie. Tak przygotowane placki z farszem idealnie nadają się do mrożenia. Śmiało można więc przechowywać je w zamrażarce, by wyciągnąć je dopiero w dniu wigilii.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł