Wigilia
Canva.com

Jak Wigilia, to musi być karp? Faszerowany karmazyn poleca się na stół

Idealne danie dla koneserów ryb, a w szczególności karmazyna. Dość wymagający w przygotowaniu przepis, jednak zaręczam, efekt wynagradza wszelkie starania. Przepyszna, ciekawa w smaku i niezwykła wizualnie potrawa, która raz spróbowana, zostanie stałym elementem wigilijnego stołu.
Reklama

Składniki na faszerowanego karmazyna

  • 1 kg fileta z karmazyna
  • 2 średnie jajka
  • 100 g masła
  • 300 ml gęstej śmietany
  • 2 duże łyżki drobno posiekanego koperku
  • 2 średnie cytryny
  • 100 g czarnych lub zielonych oliwek bez pestek
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 40 g żelatyny
  • 2l bulionu warzywnego
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • folia spożywcza

Przygotowanie krok po kroku

Wigilia
Canva.com
  1. Jeżeli korzystasz z mrożonych filetów, rozmroź je i dokładnie odsącz z wody. Zmiel rybę w maszynce do mielenia mięsa dwukrotnie lub rozdrobnij w malakserze. Masę rybną przełóż do miski. Na kuchence postaw rondelek i ustaw niski ogień. Wrzuć masło do rondelka, rozpuść je, a następnie ostudź i dodaj do masy rybnej i wymieszaj. W miseczce roztrzep jajka, dodaj koperek, śmietanę i przyprawy, a następnie wymieszaj wszystko razem i wlej do masy rybnej. Dokładnie wyrób masę.
  2. Przygotuj kawałek folii spożywczej i wysmaruj go oliwą. Przełóż masę rybną na środek folii i zwiń w kształt podłużnego cukierka, o średnicy około trzech centymetrów. Bulion wlej do garnka i zagotuj, następnie wrzuć przygotowany pakunek i gotuj na średnim ogniu przez pół godziny. Po ugotowaniu wyciągnij rybę i pozostaw do wystudzenia, następnie wsadź do lodówki na minimum 7 godzin, a jeśli to możliwe, najlepiej na całą noc. Nie wylewaj bulionu.
  3. Następnego ranka delikatnie przetnij folię i wyciągnij roladkę. Przygotuj podłużne naczynie i na jego środku ułóż rybną roladkę. Dookoła ułóż pokrojone oliwki, pomidorki, plastry cytryny i gałązki koperku. Wywar z gotowania ryby przecedź przez gazę i zagotuj. Żelatynę rozpuść w dwóch łyżkach zimnej wody, odstaw na pięć minut, a następnie wlej do gorącego bulionu.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Gdy wywar zacznie tężeć, ostrożnie wlej go do przygotowanego wcześniej pojemnika z roladką rybną i dodatkami. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  5. Podaj pokrojoną w grube plastry, w towarzystwie koperku i kilku kropel octu. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama