Canva.com
Jak Wigilia, to musi być karp? Faszerowany karmazyn poleca się na stół
Do przeczytania w ok. 2 min.
Idealne danie dla koneserów ryb, a w szczególności karmazyna. Dość wymagający w przygotowaniu przepis, jednak zaręczam, efekt wynagradza wszelkie starania. Przepyszna, ciekawa w smaku i niezwykła wizualnie potrawa, która raz spróbowana, zostanie stałym elementem wigilijnego stołu.
Reklama
Składniki na faszerowanego karmazyna
- 1 kg fileta z karmazyna
- 2 średnie jajka
- 100 g masła
- 300 ml gęstej śmietany
- 2 duże łyżki drobno posiekanego koperku
- 2 średnie cytryny
- 100 g czarnych lub zielonych oliwek bez pestek
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 40 g żelatyny
- 2l bulionu warzywnego
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- folia spożywcza
Przygotowanie krok po kroku
Canva.com
- Jeżeli korzystasz z mrożonych filetów, rozmroź je i dokładnie odsącz z wody. Zmiel rybę w maszynce do mielenia mięsa dwukrotnie lub rozdrobnij w malakserze. Masę rybną przełóż do miski. Na kuchence postaw rondelek i ustaw niski ogień. Wrzuć masło do rondelka, rozpuść je, a następnie ostudź i dodaj do masy rybnej i wymieszaj. W miseczce roztrzep jajka, dodaj koperek, śmietanę i przyprawy, a następnie wymieszaj wszystko razem i wlej do masy rybnej. Dokładnie wyrób masę.
- Przygotuj kawałek folii spożywczej i wysmaruj go oliwą. Przełóż masę rybną na środek folii i zwiń w kształt podłużnego cukierka, o średnicy około trzech centymetrów. Bulion wlej do garnka i zagotuj, następnie wrzuć przygotowany pakunek i gotuj na średnim ogniu przez pół godziny. Po ugotowaniu wyciągnij rybę i pozostaw do wystudzenia, następnie wsadź do lodówki na minimum 7 godzin, a jeśli to możliwe, najlepiej na całą noc. Nie wylewaj bulionu.
- Następnego ranka delikatnie przetnij folię i wyciągnij roladkę. Przygotuj podłużne naczynie i na jego środku ułóż rybną roladkę. Dookoła ułóż pokrojone oliwki, pomidorki, plastry cytryny i gałązki koperku. Wywar z gotowania ryby przecedź przez gazę i zagotuj. Żelatynę rozpuść w dwóch łyżkach zimnej wody, odstaw na pięć minut, a następnie wlej do gorącego bulionu.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Gdy wywar zacznie tężeć, ostrożnie wlej go do przygotowanego wcześniej pojemnika z roladką rybną i dodatkami. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Podaj pokrojoną w grube plastry, w towarzystwie koperku i kilku kropel octu. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Szynka na Wigilię? Jak to jest z tym postem?
Czy faktycznie w Wigilię należy przestrzegać postu? A może nic się nie stanie, jeśli ktoś zje odrobinę wędliny czy pasztetu? Co jest tradycją, a co nakazem? I jak będzie wyglądać Twój dzisiejszy jadłospis?
Cukier na wargach, cytryna zaciśnięta w dłoni. Triki, które sprawią, że na Wigilii wszystkich olśnisz
Wszystko przygotowałaś. Śledzie, pierogi, może nawet grzybowa. A Ty jesteś gotowa do Świąt? Zostało już mało czasu. Przyda Ci się na pewno kilka prostych trików, dzięki którym będziesz promienieć podczas kolacji wigilijnej.
To nie muszą być samotne Święta! (Chyba, że właśnie tego potrzebujesz).
Święta i okres, który je poprzedza to szczególny czas. Ze wszystkich stron bombardują reklamy opowiadające o szczęściu rodzinnym i o tym, jak pięknie jest spędzać czas z bliskim. Co zrobić, jeśli ktoś nie ma z kim spędzić Wigilii czy Bożego Narodzenia?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl