Owsianka z truskawkami i karmelizowanym bananem. Niebo w gębie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Owsianka z owocami — prosta i szybka
To danie, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Bardzo łatwo je zmodyfikować, można też pominąć wiele składników. W przypadku braku czasu nie trzeba nawet karmelizować banana, świeży też będzie pyszny.
Owsianka z owocami — jakie składniki są potrzebne?
Mleko można zastąpić napojem roślinnym lub w ostateczności wodą. Masło nada owsiance wyjątkowy smak, lepiej z niego nie rezygnować, ale i bez niego danie się uda.
Do owsianki można też dodawać inne owoce, nie tylko truskawki czy banany. Świetnie sprawdzą się borówki czy maliny. Do takiego śniadania idealnie sprawdzą się różne orzechy.
Płatki owsiane mogą być zarówno górskie, jak i zwykłe.
Cukier można ewentualnie pominąć, warto jednak nie rezygnować z soli, bo nadaje daniu niezwykły smak.
Olej może być zwykły lub kokosowy. Nie sprawdzi się oliwa z oliwek.
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 banan
- 1 garść truskawek
- 0,5 łyżeczki miodu
- olej do smażenia
Owsianka z truskawkami i karmelizowanym bananem — jak ją zrobić krok po kroku?
Płatki owsiane należy wsypać do garnuszka, dodać sól, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę masła i wlać mleko. Zawartość garnuszka trzeba gotować na małym ogniu, aż płatki owsiane zmiękną.
W międzyczasie należy obrać banana i pokroić na plasterki. Potem trzeba rozgrzać na patelni olej z miodem i podsmażyć tam kawałki banana.
Truskawki należy umyć, usunąć z nich szypułki i poprzekrawać je na połówki.
Połowę banana trzeba wymieszać z owsianką. Jego pozostała część należy ułożyć na gotowym daniu z jednej strony. Z drugiej strony trzeba umieścić truskawki i posypać je 1 łyżeczką cukru. Smacznego!