Paczka chipsów kosztuje już nawet 10 zł. Naucz się je robić w domu, a Twój portfel odetchnie
Do przeczytania w ok. 1 min.
Nie wystarczy wtedy zjeść tylko jednego czy dwa chipsy. Trudno powstrzymać się przed schrupaniem kolejnego, dlatego zamiast kupować w sklepie, warto dla odmiany przygotować je w domu. Będą miały mniej kalorii i tłuszczu, za to dużo smaku. Oto kroki prowadzące do przygotowania domowych chipsów:
Jakie wybrać ziemniaki na chipsy?
Na chipsy najlepiej sprawdzą się ziemniaki sałatkowe, ponieważ mają zwartą strukturę i nie rozpadają się. Wybierzmy 10 ziemniaków w podobnym rozmiarze. Powinny mieć czystą, jędrną skórkę. Obierzmy je i bardzo dokładnie opłuczmy wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.
Jak zrobić domowe chipsy?
Nożem lub za pomocą specjalnej tarki, tzw. mandoliny, potnijmy ziemniaki na bardzo cienkie plasterki. Wszystkie powinny mieć podobną grubość. Rozgrzejmy tłuszcz we frytkownicy lub olej w garnku – chipsy smażmy małymi porcjami około 3 minut, aż będą złote.
Voila!
Po usmażeniu wysypmy je na papierowy ręcznik i zostawmy na chwilę, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. W tym czasie przygotujmy przyprawy: sprawdzi się mieszanka soli, słodkiej i ostrej papryki z odrobina pieprzu. Posypmy dokładnie chipsy z obu stron.