kapusta zasmażana

Garnek z kapustą i kiełbasą po niemiecku. "Męski" obiad na kilka dni

Lubicie dania jednogarnkowe? Jeśli tak, to mamy dla Was przepis na niemiecki garnek z kapustą kiszoną oraz kiełbasą jałowcową. To świetne danie, szczególnie na zimę. Smaczne, treściwe i pożywne.
Reklama

Składniki na jednogarnkowe danie z kapustą

Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki: 700-725 g kapusty kiszonej, 400-425 g kiełbasy (najlepiej typu myśliwska lub jałowcowa), 2 średnie cebule, 3 średnie marchewki, 4 średnie ziemniaki; dodatki i przyprawy - 2 średnie liście laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 775 ml bulionu mięsnego, szczypta nasion kminku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 5 łyżek smalcu lub oleju do smażenia, natka pietruszki.

Jak zrobić kapustę z kiełbasą po niemiecku?

Przygotowanie - kapustę kiszoną, jeśli bardzo kwaśna, przepłuczmy i odciśnijmy. Przełóżmy do garnka, dodajmy liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Zalejmy bulionem mięsnym i gotujmy około 44-47 minut. W tym czasie, kiedy kapusta się gotuje, obierzmy marchewkę i ziemniaki.

Reklama

Pokrójmy je w cząstki i podgotujmy w niedużej ilości lekko osolonej wody.

Na patelni podsmażmy pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojone w cząstki cebule. Następnie do gotującej się kapusty dodajmy podgotowane warzywa. Duśmy wszystko razem do miękkości wszystkich składników. Na około 101-11 minut przed końcem duszenia dorzućmy kiełbasę z cebulą. Całość doprawmy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypmy posiekaną natką pietruszki. Do garnka możemy też dorzucić 2-3 pomidory bez skórki.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama