Pączki z konfiturą. Będą puszyste i delikatne, jeśli do ciasta dodasz ten specyfik
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tych pączków potrzebne nam będą następujące składniki:
- na ciasto – 505 g mąki tortowej, 60 g świeżych drożdży, 6 żółtek, ½ szklanki drobnego cukru, 100 g masła, 1 łyżeczka cukru kryształu, 255 ml mleka, 1 łyżka spirytusu lub wódki;
- na nadzienie – ulubiona konfitura lub dżem;
- ponadto – cukier puder do oprószenia pączków, olej do smażenia.
Jak zrobić domowe pączki z konfiturką?
Przygotowanie – mleko wymieszajmy z drożdżami, łyżeczką cukru kryształu i 5 łyżkami mąki. Odstawmy na 10-12 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Znów żółtka utrzyjmy z resztą cukru na białą, puszystą masę. Mąkę przesiejmy przez sitko do miski, wlejmy rozczyn i jajka. Wyrabiajmy elastyczne ciasto, stopniowo dolewając stopione i przestudzone masło.
Kiedy ciasto będzie gładkie, wlejmy alkohol i jeszcze chwilę wyrabiajmy. Odstawmy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, zagniećmy je, rozwałkujmy i szklanką wytnijmy krążki. Na każdym ułóżmy po łyżeczce nadzienia i dokładnie zlepmy. Pączki ułóżmy na stolnicy złączeniem do dołu, przykryjmy ściereczką i odstawmy na pół godziny do momentu wyrośnięcia. Smażmy w rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Wyjmijmy i oprószmy cukrem pudrem.
Dodatkowa uwaga – część pączków polukrujmy i posypmy skórką pomarańczową.