Wow! To połączenie jest cudowne! Dynia, pomarańcze i porto w jednym pączku?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na portugalskie pączki z dynią w syropie z porto
250 g mąki
4 jajka
3 kieliszki słodkiego czerwonego wina
300 g dyni
skórka otarta z dwu pomarańczy
oliwa do głębokiego smażenia
Syrop
250 g cukru
1 kieliszek porto
Portugalskie pączki z dynią — wykonanie krok po kroku
Dynię obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, a miąższ kroimy w kostkę.
Dynię umieszczamy w rondelku, zalewamy szklanką lekko osolonej wody i na bardzo małym gotujemy, aż stanie się przezroczysta.
Ugotowaną dynię odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie ją blendujemy.
Mus z dyni mieszamy ze skórką otartą z pomarańczy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Przesianą mąkę mieszamy z żółtkami, musem z dyni i czerwonym winem, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto odstawiamy na 1 godzinę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę do smażenia pączków.
Na gorący tłuszcz, za pomocą łyżki wrzucamy małe porcje ciasta, z których powstaną pączki. Smażymy je na złoty kolor.
Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na ręczniku papierowym. Następnie układamy je w piramidę.
Przygotowujemy syrop z porto i cukru. Do garnuszka wlewamy wino i dosypujemy cukier — wszystko gotujemy ok. 5 minut.
Pączki podjemy polane syropem z porto.