Canva.com

Pieczony trewal z ziołami. Tak zrobisz szybko rybę o wyjątkowym smaku

Jedliście kiedyś rybę trewal? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Ma bardzo delikatny smak, ale jednocześnie wyrazisty. To doskonały pomysł na szybki obiad w piątek.

Składniki na pieczonego trewala

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 1 trewal (około 1 kg), bez łusek i głowy;
  • na marynatę - 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka dość ostrej musztardy (na przykład sarepskiej); ponadto - 105 g masła + do posmarowania, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu + kilka gałązek do dekoracji, 1 łyżka posiekanego tymianku, 1 łyżka kolendry, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, skórka starta z 1 cytryny, świeżo zmielona sól morska, gałązki mięty cytrynowej do dekoracji, cząstki cytryny.

Jak piec rybę trewal z ziołami?

Canva.com
  1. Przygotowanie - sprawionego i oczyszczonego karpia nacinamy w poprzek w kilku miejscach, głęboko aż do ości. Składniki marynaty mieszamy. Nacieramy rybę i wstawiamy na 65 minut do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  3. Masło roztapiamy, mieszamy z ziołami i skórką z cytryny. Smarujemy trewala w środku i z wierzchu. Arkusz folii aluminiowej smarujemy masłem.
  4. Układamy rybę, zawijamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 35-37 minut. Rybę wyjmujemy z folii, przekładamy na półmisek. Posypujemy solą morską, dekorujemy rozmarynem i miętą. Podajemy z cząstkami cytryny.
  5. Im większy trewal, tym dłużej powinniśmy go piec. Spore okazy mają mniej drobnych kości, ale za to są bardziej tłuste.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł