Pijesz sok z pokrzywy z cytryną i miodem? Ta mikstura ma wiele właściwości
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pokrzywa znakomicie łączy się chociażby miodem, ale też i różnego rodzaju owocami, a zwłaszcza żurawiną. Jak więc przygotować z niej pyszną i skuteczną nalewkę, która zadba o zdrowie, a przy okazji nie będzie nieprzyjemna dla podniebienia?
Jak zrobić sok z pokrzywy?
Do wykonania takiego standardowego napoju z soku z pokrzywy potrzebny jest oczywiście dobrej jakości sok z pokrzywy (najlepiej kupić go w sklepie ekologicznym lub sklepie zielarskim albo jeszcze lepiej wykonać samemu z naturalnych produktów), letnia woda, prawdziwy miód o stosunkowo płynnej konsystencji oraz dowolne owoce, może być też sok z żurawiny lub sama suszona żurawina. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą w odpowiednich proporcjach.
Na 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej należy użyć mniej więcej 50 ml soku z cytryny, jedną solidną łyżkę miodu oraz drugą łyżkę wybranych owoców, suszonej żurawiny lub żurawinowego soku. Sok z pokrzywy jak pić? Najlepiej od razu po przygotowaniu mikstury. Z podanych składników wychodzi zwykle jedna porcja zdrowotnego napoju, która śmiało można rozdzielić na dwie mniejsze porcje, by sięgnąć po nie rano i wieczorem, np. do śniadania i do kolacji.
Oczywiście pokrzywowy sok również można przygotować samemu, choć akurat z tą pracą jest nieco więcej zabawy i trzeba poświęcić na nią trochę więcej czasu. Aby w ogóle być w stanie wycisnąć z pokrzywy kryjący się w niej sok, należy dysponować socjalną wyciskarką wolnoobrotową. Co prawda niektórzy przygotowują sok z pokrzywy wyłącznie przy użyciu blendera albo nawet sokowirówki, jednakże jest to znacznie cięższe. Wyciskarka poradzi sobie z zadaniem wyciśnięcia soku znacznie lepiej i na pewno nie zmarnuje nawet najmniejszej części pokrzywy.