Pokrzywa zwyczajna - właściwości i zastosowanie lecznicze
Udostępnij Google News
Zdrowie

Pokrzywa zwyczajna - właściwości i zastosowanie lecznicze

Pokrzywę naprawdę można polubić. Mało tego – polubić ją WARTO. Ma ona bardzo rozbudowane właściwości, ale mało kto je zna, choć chyba nie ma osoby, która nie wiedziałaby jak wygląda pokrzywa zwyczajna. Dziś opowiemy Ci o niej trochę więcej.

Pokrzywa zwyczajna – co o niej wiadomo?

Pewnie przynajmniej raz w życiu poparzyłaś się liściem pokrzywy. To nieprzyjemne doznanie mogło sprawić, że zaczęłaś omijać te rośliny szerokim łukiem. A szkoda, bo pokrzywa może przynieść dużo dobrego dla Twojego zdrowia.

Jeśli masz ogród lub sad doskonale Wiesz, że bardzo trudno jest pozbyć się z niego pokrzywy zwyczajnej. Te rośliny mogą rosnąć w tym samym miejscu nawet przed 50 lat. W dodatku mogą z nich wyrosnąć prawdziwe „potwory”, gdyż przy dobrych warunkach dorastają aż do 150 cm.

Pokrzywa zwyczajna – właściwości

Swego czasu prawie każda gospodyni domowa gotowała zupę z pokrzywy. Aktualnie bardziej popularna jest pokrzywa do picia, która ma doskonały wpływ między innymi na nasze włosy.

Pokrzywą zajadają się też zwierzęta, gdyż jest ona dodawana do karmy dla nich. Można ją też często znaleźć w składzie różnych kosmetyków.

Jakie właściwości ma pokrzywa zwyczajna?

  • Potrafi zdziałać cuda w kwestii walki z alergiami,
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • Redukuje wszelkie stany zapalne,
  • Rozszerza naczynia krwionośne,
  • Skutecznie obniża ciśnienie krwi,
  • Łagodzi bóle,
  • Obniża poziom chlorku wodoru i mocznika
  • Zmniejsza ilość wypadających włosów.

Pokrzywa do picia – jak zrobić syrop z pokrzywy?

Zaopatrz się w rękawice i świeżo po deszczu wybierz się na zbiory pokrzywy. Następnie umyj je i osusz na bawełnianej ściereczce, lub na ręczniku papierowym.

Pędy pokrzywy zwyczajnej siekamy nożem i układamy w słoju warstwami – raz pokrzywa, raz cukier. Każdą taką warstwę trzeba mocno ubić.

Na koniec dosypujemy cukier, zakręcamy słoik, owijamy go szarym papierem i kładziemy gdzieś w ciepłym miejscu. Na drugi dzień odkręcamy słój, dosypujemy więcej cukru i znów wszystko ubijamy. Robimy tak dokładnie przez tydzień.

Następnie odstawiamy słów na kolejne 3 tygodnie i po tym czasie odcedzamy wszystko przez gazę.

Na koniec dodajemy naturalny miód – na oko. Trzeba dolać go tyle, aby syrop miał gęstą konsystencję.

Pijemy po łyżce syropu z pokrzywy 3 razy dziennie – najlepiej rozcieńczać go w wodzie. A co daje nam taka mieszanka?

  • To skarbnica witamin: Głównie C, z grupy B, kwasu foliowego, miedzi i żelaza.
  • Dzieci, pijące regularnie syrop z pokrzywy szybko odzyskują siły po chorobie, nie mają problemów z brakiem apetytu i dbają o swoją odporność.
  • Syrop z cebuli oczyszcza organizm z toksyn.
  • Ważnym punktem jest też to, że pokrzywa na włosy daje doskonały efekt.

Nic dodać, nic ująć. Warto mieć taki syrop z pokrzywy zwyczajnej w domu. Nie na specjalne okazje, ale również do codziennego stosowania.

Zobacz też: Właściwości mniszka lekarskiego

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie