Czy masło orzechowe tuczy? Odpowiedź Cię zaskoczy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Nie tuczy żaden określony produkt spożywczy, a jedynie nadmiar kalorii.
Waga wzrasta wtedy, gdy je się ponad swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, czyli przyswaja się więcej energii od tej, która jest się w stanie zużyć i przepalić. Odchudzanie powinno wiązać się, przynajmniej na początku, z liczeniem kalorii lub ewentualnie próbą jedzenia intuicyjnego, która zwykle jest łączona z wybieraniem tych zdrowych, naturalnych i jednocześnie mniej kalorycznych produktów. Masło orzechowe ma w sobie sporo kalorii, ale ma też równie dużo bardzo dobrych wartości odżywczych.
Musisz natomiast zwracać uwagę nie tylko na kaloryczność produktu, a również i na to, co takiego wprowadza on do twojego organizmu, albowiem inaczej zachowa się twój organizm, jeżeli dostarczysz sobie pięciuset kalorii z tabliczką mlecznej czekolady, a inaczej wtedy, gdy taką samą wartość spożyjesz w postaci owsianki z dodatkiem jogurtu greckiego, owoców i masła orzechowego. Drugim posiłkiem najesz się o wiele bardziej, dzięki czemu unikniesz jakże zwodniczego podjadania.
Orzechowe masło jest kaloryczne, ale w ten dobry sposób, bo to przede wszystkim źródło wartościowych tłuszczy, które warto regularnie wprowadzać do diety.
Czy warto z niego rezygnować?
Dodając nawet jedną łyżkę masła orzechowego do porannego omleta lub owsianki, tworzysz z posiłku coś bardziej wartościowego i znacznie lepiej nasycającego. Ogólnie rzecz biorąc tłuszcz sprawia, że jesteśmy w stanie w pełni zaspokoić swój apetyt, dlatego nawet na redukcji nie należy z niego rezygnować, ani też nadmiernie go ograniczać, bo czasem przynosi to zupełnie odwrotny efekt.