Canva

Puszyste i lekkie placki! Musisz dodać ten składnik

Placki to idealne danie — smaczne, sycące i łatwe w przygotowaniu. Okazuje się, że zwykłe placki mogą być jeszcze lepsze, kiedy doda się do nich specjalny składnik, który sprawi, że będą wyjątkowo puszyste. Koniecznie sprawdź ten przepis! Efekt Cię zachwyci!

Placki z maślanką są genialne!

Dzięki maślance placki są wyjątkowo lekkie. Jeśli nie znasz tej metody, koniecznie musisz ją wypróbować! Możesz też spróbować użyć jogurtu, niestety efekt nie będzie taki sam.

Placki z maślanką — potrzebne składniki

Zamiast masła klarowanego możesz smażyć je na zwykłym lub kokosowym oleju.

Zamiast maślanki sprawdzi się jogurt lub zsiadłe mleko.

Cukier zwykły możesz zastąpić trzcinowym.

  • 1,25 szklanki mąki tortowej
  • 1 małe jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • masło klarowane
Canva

Placki z maślanką — przepis krok po kroku

  1. Maślankę wyjmij wcześniej z lodówki i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Jajko też wyjmij z lodówki i zostaw gdzieś w cieple.
  3. Kiedy maślanka i jajko będę mieć temperaturę pokojową, możesz zaczynać.
  4. Maślankę umieść w naczyniu.
  5. Wbij jajko do maślanki.
  6. Wymieszaj ze sobą maślankę z jajkiem. Możesz użyć widelca bądź rózgi.
  7. Dodaj mąkę, sól i sodę. Wymieszaj wszystko delikatnie.
  8. Zostaw masę na chwilę w cieple.
  9. Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym.
  10. Nakładaj ciasto łyżką na patelnię i smaż z obu stron na małym ogniu, aż się zarumienią.
  11. Placki zdjęte z patelni odsącz na papierowym ręczniku.

Jak podawać placki z maślanką?

Świetnie będą smakować posypane cukrem pudrem, możesz też dodać do nich konfitury wiśniowej lub prużonych jabłek. Smaczne są też w połączeniu z bitą śmietaną.

Te placki są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł