Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Puszyste i lekkie placki! Musisz dodać ten składnik
Do przeczytania w ok. 2 min.
Placki to idealne danie — smaczne, sycące i łatwe w przygotowaniu. Okazuje się, że zwykłe placki mogą być jeszcze lepsze, kiedy doda się do nich specjalny składnik, który sprawi, że będą wyjątkowo puszyste. Koniecznie sprawdź ten przepis! Efekt Cię zachwyci!
Placki z maślanką są genialne!
Dzięki maślance placki są wyjątkowo lekkie. Jeśli nie znasz tej metody, koniecznie musisz ją wypróbować! Możesz też spróbować użyć jogurtu, niestety efekt nie będzie taki sam.
Placki z maślanką — potrzebne składniki
Zamiast masła klarowanego możesz smażyć je na zwykłym lub kokosowym oleju.
Zamiast maślanki sprawdzi się jogurt lub zsiadłe mleko.
Cukier zwykły możesz zastąpić trzcinowym.
- 1,25 szklanki mąki tortowej
- 1 małe jajko
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- masło klarowane
Canva
Placki z maślanką — przepis krok po kroku
- Maślankę wyjmij wcześniej z lodówki i odstaw w ciepłe miejsce.
- Jajko też wyjmij z lodówki i zostaw gdzieś w cieple.
- Kiedy maślanka i jajko będę mieć temperaturę pokojową, możesz zaczynać.
- Maślankę umieść w naczyniu.
- Wbij jajko do maślanki.
- Wymieszaj ze sobą maślankę z jajkiem. Możesz użyć widelca bądź rózgi.
- Dodaj mąkę, sól i sodę. Wymieszaj wszystko delikatnie.
- Zostaw masę na chwilę w cieple.
- Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym.
- Nakładaj ciasto łyżką na patelnię i smaż z obu stron na małym ogniu, aż się zarumienią.
- Placki zdjęte z patelni odsącz na papierowym ręczniku.
Jak podawać placki z maślanką?
Świetnie będą smakować posypane cukrem pudrem, możesz też dodać do nich konfitury wiśniowej lub prużonych jabłek. Smaczne są też w połączeniu z bitą śmietaną.
Te placki są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Placki z ciecierzycy: Wegetariańskie delikatesy!
Placki z ciecierzycy to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są one bogate w białko roślinne, błonnik i składniki odżywcze, co czyni je idealnym daniem dla wegetarian, wegan oraz osób poszukujących zdrowszych opcji kulinarnej. W tym artykule przedstawimy Ci przepis na placki z ciecierzycy, podpowiemy jak je podawać oraz udzielimy kilku porad, które pomogą Ci w ich przygotowaniu.
Placuszki z mascarpone czekają!
Czy kiedykolwiek próbowałeś placuszków z mascarpone? Jeśli nie, to jesteś w odpowiednim miejscu! Placuszki z mascarpone to pyszna i delikatna przekąska, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na te wyjątkowe placuszki, podpowiemy jak je podawać oraz udzielimy kilku przydatnych porad. Gotowa na kulinarne przygody? Zaczynamy!
Placuszki serowe - pyszne propozycje na każdą porę dnia
Placuszki serowe to pyszne i sycące danie, które może być idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Są one nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Dowiedz się jak je przygotować!