Canva.com

Jak zrobić prażone jabłka do słoików — idealne do szarlotki i jabłecznika. Robimy #przetwory

Przygotowanie prażonych jabłek do słoików jest naprawdę proste. Najważniejsze są dobre jabłka od zaprzyjaźnionego sadownika i trochę cierpliwości. Oto przepis na przygotowanie jabłek do słoików, które zimą wykorzystamy do szarlotek, jabłeczników i innych deserów.

Jakie jabłka nadają się do prażenia?

Do przygotowania prażonych jabłek do słoików na zimę najlepsze będą jabłka odmian ligol, champion, papierówka, antonówka i szara oraz złota reneta. Jeżeli wybieramy jabłka słodkie (np. champion), wówczas do owoców możemy dodać mniej cukru. Natomiast w przypadku kwaśnych jabłek (renety) możemy dodać więcej cukru — w zależności od indywidualnych preferencji.

Prażone jabłka do słoików — składniki

  • 2 kg jabłek
  • 1 cytryna
  • ½ szklanki białego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • odrobina wody

Jak zrobić prażone jabłka do słoików? Wykonanie krok po kroku

  1. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Obrane owoce dzielimy na połówki, następnie na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne.
  2. Następnie jabłka kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm i skrapiamy je sokiem wyciśniętym z cytryny.
  3. Do dużego rondla o grubym dnie wlewamy odrobinę wody.
  4. Następnie do rondla wrzucamy ¾ pokrojonych jabłek, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i włączamy palnik.
  5. Na bardzo małym gazie prażymy jabłka, aż zaczną się rozpadać.
    Canva.com
  6. Do musu jabłkowego dodajemy resztę pokrojonych owoców i prażymy jeszcze kilka minut, aż zmiękną.
  7. Szklane słoiki, w których będziemy przechowywać mus jabłkowy, wyparzamy wrzątkiem lub na kilka minut wstawiamy do gorącego piekarnika.
  8. Do tak przygotowanych słoików wlewamy gorące prażone jabłka i dokładnie zakręcamy (najlepiej nowymi nakrętkami).
  9. Aby jabłka bez problemu przetrwały kilka miesięcy w słoikach, musimy je poddać pasteryzacji. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, na której stawiamy słoiki. Garnek wypełniamy ciepłą wodą tak, aby zakrętki słoików były nad powierzchnią. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut.
  10. Słoiki z jabłkami wyjmujemy z wody i ustawiamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia.
Canva.com
Prażone jabłka w słoikach przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Zimą takie przetwory wykorzystujemy do szarlotek, jabłeczników, tortów, drożdżówek, naleśników, zapiekanego ryżu oraz innych deserów. Życzymy smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł