Produktów z takim składem lepiej nie kupować! Uważaj na sklepowe gotowce
Do przeczytania w ok. 2 min.
Częstym dodatkiem do gotowej żywności jest karagen, występujący w składach różnych potraw pod skrótem E407.
Nie jest to niestety nic dobrego. Substancja ta ma na celu zapewnić potrawie odpowiednią gęstość, dlatego też w pewnym sensie uprzyjemnia jej konsumpcję, ale jednocześnie zaburza wchłanialność i obniża przyswajalność wszystkich dobrych związków, które wraz z nią trafią do potrawy. U niektórych osób związek ten wywołuje jeszcze poważniejsze skutki uboczne. Karagen bywa odpowiedzialny za obciążanie poszczególnych części układu pokarmowego. Może też wywoływać pewne złośliwe zmiany i zwiększać ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.
Guma guar
Innymi popularnymi zagęstnikami, których dobre gotowe dania także nigdy nie powinny zawierać, są guma gwar oraz guma ksantanowa. Obie substancje działają dość podobnie, jednakże każda z nich w inny sposób wpływa na organizm. Guma guar, zwłaszcza spożyta w nadmiernej ilości, bardzo często wywołuje problemy typowo trawienne, czyli biegunki, wzdęcia, nudności i bóle brzucha. Z kolei guma ksantenowa może obciążyć człowieka bólem głowy czy nawet migreną. Ogólnie rzecz biorąc dla własnego bezpieczeństwa obu tych substancji lepiej się wystrzegać.
Przy wybieraniu gotowych dań w słoikach ze sklepu zawsze warto dążyć do tego, by ich składy były krótkie, proste i zrozumiałe. Każda dziwna substancja może niestety stać się pewnym zagrożeniem dla zdrowia, a czasem wręcz i życia, zwłaszcza jeśli wprowadza się ją do organizmu regularnie.