Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Przebojowa lasagne z białym sosem i szpinakiem. Włoski hit!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Lasagne jest prawdziwym przebojem kuchni włoskiej. To danie możemy znaleźć w ofercie każdej włoskiej restauracji czy jadłodajni, jest chętnie zamawiane na wynos, pojawia się również jako danie gotowe, które można kupić w markecie, a następnie podgrzać w mikrofalówce, chociaż najlepiej oczywiście przyrządzić ją samodzielnie.
Nie jest to wcale trudne zadanie. Kolejną zaletą lazanii jest to, że możemy przygotować ją w wielu wersjach smakowych, dzięki czemu za każdym razem zjemy zupełnie inny posiłek. Najczęściej składnikiem lasagne jest mięso mielone oraz sos beszamelowy, jednak w naszym przepisie nie będzie mięsa - będzie natomiast soczysty szpinak, wyrazisty parmezan oraz wyśmienity sos.
Składniki na pyszną lasagne
Do przygotowania czterech porcji będą nam potrzebne: kilogram szpinaku, osiem płatów makaronu typu lasagne, jedna i dwie trzecie szklanki śmietany 30%, 200 g parmezanu, sześć szalotek, dwa ząbki czosnku, pół pęczka szałwii, masło do formy, cztery łyżki oliwy, sól, pieprz i gałka muszkatołowa.
Przepis na aromatyczną lasagne z białym sosem i szpinakiem
Canva.com
- Szpinak myjemy, wkładamy na chwilę do wrzątku, przelewamy na sitku zimną wodą i odsączamy, kroimy drobno. Szalotki i czosnek obieramy, a następnie siekamy. Szałwię opłukujemy i drobno kroimy. Parmezan ścieramy na tarce.
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Szklimy na niej dwie trzecie posiekanej szalotki. Dokładamy szpinak oraz czosnek. Dusimy razem przez pięć minut. Przyprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej.
- Pozostałe szalotki szklimy na reszcie oliwy. Wlewamy śmietanę, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy szałwię oraz połowę parmezanu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Spód natłuszczonej formy żaroodpornej wykładamy makaronem lasagne, a następnie rozprowadzamy masę szpinakową. Wyżej ponownie układamy płaty makaronu i rozprowadzamy masę, w ten sposób układamy poszczególne warstwy zapiekanki. Każdą warstwę polewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy na dwadzieścia minut, po upływie czasu posypujemy resztą parmezanu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez czterdzieści minut w temperaturze 175 stopni C. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jak zrobić lasagne? Włoski smak w Twoim domu!
Lasagne to jedno z najbardziej klasycznych i uwielbianych dań włoskiej kuchni. Ta warstwowa potrawa z makaronem, mięsem, sosem pomidorowym i serem jest nie tylko niezwykle smaczna, ale także pełna wartości odżywczych. Dowiedz się jak ją przygotować!
Włoska lasagne z mięsem mielonym i grzybami. Pyszności!
Kuchnia włoska słynie z wyjątkowych smaków i aromatów, które rozpieszczają podniebienia na całym świecie. Jednym z najbardziej znanych i uwielbianych włoskich dań jest lasagne. Ta warstwowa zapiekanka z makaronem, sosami i różnymi dodatkami to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.
Zapiekanka à la lasagne: Włoska klasyka
Zapiekanka à la lasagne to pyszne i pożywne danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom włoskiej kuchni. W tym artykule przedstawimy przepis na zapiekankę à la lasagne oraz podpowiemy, jak ją najlepiej podawać oraz udzielimy kilku porad dotyczących przygotowania tego dania.