Przepis babci Stasi na wigilijne pierogi z kapustą. Podaj je z cebulką lub masełkiem!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tego wigilijnego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 55 g suszonych grzybów,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 2 średnie cebule,
- olej,
- 3 jajka,
- sól,
- 350 g mąki pszennej,
- po kilka ziaren ziela angielskiego i jagód jałowca,
- 2 średnie liście laurowe,
- pieprz ziarnisty,
- mielony pieprz czarny.
Przygotowanie krok po kroku
Na początek grzyby namoczmy na noc w 500 ml wody, ugotujmy do miękkości w tej samej wodzie, osączmy i posiekajmy. Wywarem z grzybów zalejmy kapustę. Dodajmy liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego i ziele angielskie. Gotujmy pół godziny. Cebule posiekajmy, usmażmy na 1,5 łyżki oleju. Dodajmy grzyby, przesmażmy razem.
Doprawmy solą, mielonym pieprzem czarnym i utartym jałowcem. Mieszając, odparujmy. Do farszu dodajmy 2 ugotowane na twardo i posiekane jajka. Zagniećmy ciasto z mąki, jajka, szczypty soli i 125 ml gorącej wody. Rozwałkujmy je. Szklanką wykrójmy kółka, nałóżmy porcje farszu. Zlepmy brzegi, formując pierogi. Wrzucajmy je na osolony wrzątek i gotujmy 2-3 minuty od czasu, kiedy wypłyną.