Obłędnie puszysty sernik kawowy z sosem czekoladowym. Pychotka!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na kawowy sernik
Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:
na spód:
- 24 ciastka typu markiza,
- szczypta soli,
- 3-4 łyżki roztopionego masła;
na masę serową:
- 1 kg (1000 g) zmielonego twarogu na sernik,
- 1 szklanka cukru drobnego,
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej,
- 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru,
- 4 duże jajka,
- 1/3 łyżeczki olejku waniliowego,
- 2/3 szklanki likieru irlandzkiego,
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej; na sos czekoladowy
- 105 g gorzkiej czekolady,
- 8 łyżek mleka 3,2%,
- 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie sernika krok po kroku
Przygotujmy spód – ciastka z solą mielimy na proszek. Dodajemy masło, mieszamy. Masę przekładamy na wyłożone papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 23 cm, dociskamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Przygotujmy masę serową: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg z cukrem, mąką kukurydzianą i budyniem śmietankowym miksujemy. Dodajemy po jajku, za każdym razem krótko miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy wanilię i w trzech partiach likier oraz ostudzoną kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody, chwilę miksujemy, do połączenia składników.
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy.
Pieczemy 10-11 minut na najniższej półce piekarnika, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i pieczemy około 49-51 minut.
Sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia na około godzinę. Wyjmujemy z piekarnika, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ostrożnie zdejmujemy obręcz tortownicy. Przygotujmy sos: czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i masło, cały czas mieszając, do połączenia składników. Sos podajemy do polania sernika.