Canva.com

Przepis na orientalny ramen. Jesienny rosół w azjatyckim wydaniu?

Azjatycki ramen w dużej mierze przypomina nasz staropolski rosół, ale jest jeszcze bardziej bogaty w ciekawe i pyszne składniki. To doskonała propozycja na jesienny ochłodzenie, jeśli macie smak na coś całkiem nowego!

Składniki na orientalny ramen

Do przygotowania pysznej zupy ramen prosto z Azji potrzebujemy:

Składniki na wywar:

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • pieczeń wołowa (30 dag)
  • szynka wieprzowa (20 dag)
  • seler naciowy (1 łodyga)
  • połówka korzenia selera
  • pietruszka
  • por (10 cm zielonej części)
  • cebula

Dodatkowo:

  • olej słonecznikowy (1 łyżka)
  • olej sezamowy (1 łyżka)
  • sos sojowy (2 łyżki)
  • czosnek (2 ząbki)
  • świeży imbir

Dodatki do zupy:

  • por
  • marchewka
  • makaron ryżowy
  • grzybki mun (5 sztuk)

Ramen krok po kroku - alternatywa dla rosołu

Canva.com
  1. Wołowinę oraz szynkę smażymy na patelni.
  2. Mięso przerzucamy do garnka wraz z kurczakiem i zalewamy wodą.
  3. Całość zagotowujemy i dodajemy seler, por, pietruszkę oraz cebulkę.
  4. Wszystko gotujemy i mieszamy przez 40 minut.
  5. To już czas, aby przygotować warzywa. Wszystkie kroimy w cienkie słupki.
  6. Przygotowujemy makaron zgodnie z opisem na etykiecie.
  7. Baza na ramen: rozgrzewamy olej słonecznikowy i sezamowy. Dodajemy czosnek i starty imbir.
  8. Wszystko smażymy przez 10 minut.
  9. Dodajemy sos sojowy i mieszamy, aż uzyskamy kremową konsystencję.
  10. Podajemy ramen: na dno wylewamy bazę z oleju, dolewamy rosół i na górę wykładamy warzywa i makaron.
  11. Do ramenu dodajemy pędy bambusa, jajka na twardo i krewetki.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł