Zupa krem z kalafiora
Canva.com

Kremowa zupa kalafiorowa z serkiem topionym i chrupiącymi grzankami - finezja smaku w Twoim domu

Zupa kalafiorowa to bomba witaminowa, dlatego warto ją jeść minimum raz w tygodniu. Jeśli znudziła wam się w tradycyjnej formie, to mamy dziś dla was pyszny przepis na krem kalafiorowy z dodatkiem serka topionego oraz chrupiących grzanek.
Reklama

Kalafior jest bogaty w składniki odżywcze oraz witaminy. Z łatwością możemy go uprawiać w domowym ogródku. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się aksamitnym smakiem zupy kalafiorowej lub kalafiora z zasmażką przez cały rok. My uwielbiamy kalafiora, szczególnie w lecie - nasz ulubiony przepis to właśnie krem oraz kotlety z kalafiora.

Kalafior to prawdziwa bomba składników odżywczych

Zupa krem z kalafiora
Canva.com

Kalafior jest źródłem zdrowych substancji, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu. W składzie kalafiora znajdziemy związki roślinne, błonnik oraz cholinę.

Reklama

Te dwie ostatnie substancje wspomagają odchudzanie oraz trawienie.

Kalafior należy do rodziny Brassicaceaae. Z tej familii pochodzą także takie warzywa jak brokuł, jarmuż oraz kapusta. To warzywo jest niskokaloryczne i w 107 g kalafiora znajdziemy 27 kalorii, 2 gramy białka, 5 g węglowodanów oraz 16 mg magnezu. W składzie znajdziemy także takie substancje jak: tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, żelazo, fosfor, potas oraz mangan.

Reklama

Jak przygotować pyszny krem z kalafiora z serkiem topionym?

Zupa krem z kalafiora
Canva.com

Do przygotowania delikatnego kremu z kalafiora potrzebujemy następujące składniki:

  • 1 kalafior
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 5 cm pora
  • 2 plasterki pietruszki
  • 2 gałązki pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonych warzyw
  • 150 g serka topionego
  • 2 l wody
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta curry
  • szczypta ostrej papryki
  • 5 kromek chleba na grzanki

Główkę kalafiora rozdzielamy na różyczki, kroimy pora oraz ziemniaki w małą kosteczkę. W osobnym garnku gotujemy wodę lub podgrzewamy rosół (bulion) i dodajemy do niego surowe oraz suszone warzywa. Doprawiamy przyprawami i gotujemy przez 25 minut. Sprawdzamy, czy główki kalafiora są miękkie i odlewamy wodę do wysokiego naczynia. Do wywaru dodajemy serek topiony, gałązkę pietruszki i miksujemy lub blendujemy. Zblendowany serek z pietruszką miksujemy na gładko i dolewamy do naszego kremu.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama