Kremowa zupa kalafiorowa z serkiem topionym i chrupiącymi grzankami - finezja smaku w Twoim domu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kalafior jest bogaty w składniki odżywcze oraz witaminy. Z łatwością możemy go uprawiać w domowym ogródku. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się aksamitnym smakiem zupy kalafiorowej lub kalafiora z zasmażką przez cały rok. My uwielbiamy kalafiora, szczególnie w lecie - nasz ulubiony przepis to właśnie krem oraz kotlety z kalafiora.
Kalafior to prawdziwa bomba składników odżywczych
Kalafior jest źródłem zdrowych substancji, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu. W składzie kalafiora znajdziemy związki roślinne, błonnik oraz cholinę.
Te dwie ostatnie substancje wspomagają odchudzanie oraz trawienie.
Kalafior należy do rodziny Brassicaceaae. Z tej familii pochodzą także takie warzywa jak brokuł, jarmuż oraz kapusta. To warzywo jest niskokaloryczne i w 107 g kalafiora znajdziemy 27 kalorii, 2 gramy białka, 5 g węglowodanów oraz 16 mg magnezu. W składzie znajdziemy także takie substancje jak: tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, żelazo, fosfor, potas oraz mangan.
Jak przygotować pyszny krem z kalafiora z serkiem topionym?
Do przygotowania delikatnego kremu z kalafiora potrzebujemy następujące składniki:
- 1 kalafior
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 5 cm pora
- 2 plasterki pietruszki
- 2 gałązki pietruszki
- 2 łyżeczki suszonych warzyw
- 150 g serka topionego
- 2 l wody
- sól, pieprz do smaku
- szczypta curry
- szczypta ostrej papryki
- 5 kromek chleba na grzanki
Główkę kalafiora rozdzielamy na różyczki, kroimy pora oraz ziemniaki w małą kosteczkę. W osobnym garnku gotujemy wodę lub podgrzewamy rosół (bulion) i dodajemy do niego surowe oraz suszone warzywa. Doprawiamy przyprawami i gotujemy przez 25 minut. Sprawdzamy, czy główki kalafiora są miękkie i odlewamy wodę do wysokiego naczynia. Do wywaru dodajemy serek topiony, gałązkę pietruszki i miksujemy lub blendujemy. Zblendowany serek z pietruszką miksujemy na gładko i dolewamy do naszego kremu.