Rosół z kaczki — co za smak!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Rosół z kaczki — najważniejsze są produkty!
Bez względu na technikę gotowania, rosół się nie uda, jeśli nie wykorzysta się do niego dobrych składników. Mięso musi być świeże, warzywa też. Przyprawy nie mogą być zwietrzałe.
Warto też zwrócić uwagę na makaron, najlepiej smakuje oczywiście jajeczny typu nitki. Chociaż są osoby, które lubią jeść rosół z... ziemniakami.
Rosół z kaczki — potrzebne składniki
Natkę pietruszki można zastąpić lubczykiem. Rosół wyjdzie również bez pomidora.
Można też dodać suszone grzyby lub zwykłe pieczarki. Inna, bardziej egzotyczna, lecz mniej popularna opcja to sos sojowy.
- 3 udka z kaczki
- 3 skrzydełka z kaczki
- 2 litry wody
- 2 małe cebule
- 1 pomidor
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 małe kawałki selera
- 2 kawałki pora
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- kilka ziaren pieprzu
- 3 listki laurowe
- kilka ziaren angielskiego ziela
Rosół z kaczki — jak go przygotować?
Warzywa należy obrać i opłukać. Mięso trzeba oczyścić z ewentualnych resztek piór.
Cebulę powinno przekroić się na połówki i opalić nad ogniem. Kolejny krok to umieszczenie kaczki w dużym garnku i zalanie jej wodą oraz włączenie ognia pod naczyniem.
Moc palnika nie może być zbyt duża. Kiedy woda zacznie wrzeć, trzeba ją cały czas kontrolować i wyławiać ewentualne szumowiny (pianę, która wytwarza się na powierzchni).
W momencie, gdy już nic nie będzie wypływać z kaczki można dodać warzywa z wyjątkiem pomidora, czyli marchewki, selera, pora, cebulę i pietruszkę. Można też już dorzucić przyprawy i natkę pietruszki.
Po godzinie gotowania można dodać przekrojonego na pół pomidora. Teraz trzeba gotować na małym ogniu kolejne 60 minut.
Gotowe!
Co można zrobić z rosołu?
Rosół jest świetną bazą do zupy pomidorowej czy ogórkowej. Można dodawać go też do różnych sosów lub zamrozić na później.