Palce czarownicy na Halloween. Jak zrobić straszne ciastka na imprezę?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na upiorne paluchy wiedźmy
Paluchy wiedźmy to po prostu słodkie, maślane ciasteczka, które z pewnością zachwycą każdego łasucha na imprezie halloweenowej. To prawdziwy must have wśród deserów na Halloween. Są bardzo proste w przygotowaniu i potrzebujemy zaledwie 90 minut, aby przygotować pyszne ciastka.
Do przygotowania ciastek na Halloween potrzebujemy:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 400 g prawdziwego masła - klasyczna kostka
- około 1 szklanka cukru pudru
- 2 lekko czubate łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej
- 2 malutkie jajka lub żółtka dużego jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki ekstraktu migdałowego
- spora szczypta soli
- około 90 g migdałów blanszowanych lub zwykłych
Paluchy wiedźmy na Halloween krok po kroku
W misce łączymy mąkę pszenną, cukier puder, zimne masło, jajko, skrobię, proszek do pieczenia, ekstrakt migdałowy i sól.
Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem ze specjalnie dostosowanymi haczykami do ciasta kruchego. Najlepiej zrobić to w bardzo dużej misce albo na czystej stolnicy. Ciasto powinno być plastyczne, gładkie i delikatne. Z ciasta formujemy kulkę.
Całość zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Ustawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto rozrywamy na małe kawałki i rolujemy dłonią desce. Każdy paluch wiedźmy musi mieć średnicę 2 cm. Robimy paznokcie z migdałów. Gotowe paluchy układamy na blaszce do pieczenia. Całość pieczemy przez 15 minut. Paluchy dekorujemy dżemem wiśniowym lub czerwonym syropem.