Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Przepis na tradycyjne jajka w sosie tatarskim. Tak robiła je babcia Krysia na Wielkanoc
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dzisiaj pokażemy wam, jak proste jest przygotowanie prawdziwego, domowego sosu tatarskiego. Jest to przepis idealny na Święta Wielkanocne i nie tylko. Szybkość i łatwość przygotowania sprawi, że jajka w sosie tatarskim na stałe zagoszczą w domowym menu ulubionych przystawek.
Nie ma lepszego posiłku, niż taki, który został przygotowany własnymi rękami od podstaw. Na sklepowych półkach mnóstwo jest gotowców, które są wypełnione po brzegi konserwantami, barwnikami, aromatami i masą innych, zupełnie niepotrzebnych składników.
Składniki na jajka po tatarsku
Canva.com
- 10 jajek
- 6 ogórków konserwowych
- słoik marynowanych borowików lub podgrzybków min. 700 ml
- 5 pełnych łyżek majonezu
- pełna łyżka kwaśnej śmietany
- łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie jajek w sosie tatarskim
- Jajka dokładnie umyj i ugotuj na twardo. Odstaw do ostudzenia w wodnej kąpieli lodowej.
- Ulubione grzybki i ogórki odsącz z zalewy i bardzo drobno posiekaj. Przełóż do małej miski i dodaj majonez, śmietanę i musztardę. Dopraw solą i pieprzem do smaku i porządnie wymieszaj.
- Jajka obierz ze skorupek i przekrój na połówki, polej sosem tatarskim tuż przed podaniem. Smacznego!
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Jak sprawdzić czy jajko jest dobre?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś rozbijać jajko do potrawy, tylko po to, aby odkryć, że jest zepsute? To naprawdę frustrujące i może zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajka przed jego użyciem. W tym artykule podpowiemy Ci kilka prostych trików, które pozwolą Ci upewnić się, czy jajko jest dobre czy nie, bez konieczności rozbijania skorupki.
Jak przechowywać jajka?
Produkty świeże, takie jak jajka, wymagają odpowiedniego przechowywania, aby zachować swoją świeżość i zapobiec rozwojowi bakterii. W tym artykule dowiesz się, jak przechowywać jajka oraz jak długo można je przechowywać.