Canva.com

Przepis na tradycyjne jajka w sosie tatarskim. Tak robiła je babcia Krysia na Wielkanoc

Dzisiaj pokażemy wam, jak proste jest przygotowanie prawdziwego, domowego sosu tatarskiego. Jest to przepis idealny na Święta Wielkanocne i nie tylko. Szybkość i łatwość przygotowania sprawi, że jajka w sosie tatarskim na stałe zagoszczą w domowym menu ulubionych przystawek.
Nie ma lepszego posiłku, niż taki, który został przygotowany własnymi rękami od podstaw. Na sklepowych półkach mnóstwo jest gotowców, które są wypełnione po brzegi konserwantami, barwnikami, aromatami i masą innych, zupełnie niepotrzebnych składników.

Składniki na jajka po tatarsku

Canva.com
  • 10 jajek
  • 6 ogórków konserwowych
  • słoik marynowanych borowików lub podgrzybków min. 700 ml
  • 5 pełnych łyżek majonezu
  • pełna łyżka kwaśnej śmietany
  • łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie jajek w sosie tatarskim

  1. Jajka dokładnie umyj i ugotuj na twardo. Odstaw do ostudzenia w wodnej kąpieli lodowej.
  2. Ulubione grzybki i ogórki odsącz z zalewy i bardzo drobno posiekaj. Przełóż do małej miski i dodaj majonez, śmietanę i musztardę. Dopraw solą i pieprzem do smaku i porządnie wymieszaj.
  3. Jajka obierz ze skorupek i przekrój na połówki, polej sosem tatarskim tuż przed podaniem. Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł