Jajka do ciasta na Wielkanoc
Canva.com

Jajka po szkocku - idealne śniadanie wielkanocne istnieje i jest pyszne! [PRZEPIS]

Dla wszystkich amatorów świąt wielkanocnych i nierozłącznych jajecznych potraw, którzy poszukują idealnego przepisu na faszerowane jajka. Nie taki do końca tradycyjny, mało znany, ale przede wszystkim ultra prosty i szybki przepis na wielkanocną przystawkę, która swoim niezwykłym wyglądem i zachęcającym smakiem urozmaici twój wielkanocny stół. Przepis na jajka po szkocku z pewnością zaskoczy wszystkich gości wielkanocnego śniadania i na stałe zagości wśród świątecznych przepisów.
Reklama

Składniki na jajka po szkocku

  • pół kilo mielonej wieprzowiny dobrej jakości
  • 6 dużych jajek z wolnego wybiegu
  • 6 dużych łyżek bułki tartej
  • 6 dużych łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki świeżej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • spora ilość oleju do głębokiego smażenia

Przepis na jajka po szkocku

  1. Wszystkie jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, a następnie 5 z nich włóż do średniego garnka i zalej wodą do zakrycia jajek. Włącz kuchenkę i gotuj jajka przez 5 minut na delikatnie twardo. Następnie ugotowane jajka przełóż do lodowej kąpieli, odstaw do ostygnięcia i delikatnie zdejmij skorupki.
  2. Mięso przełóż do średniej miski, dopraw obficie solą i pieprzem, a następnie dodaj drobno posiekaną, świeżą natkę pietruszki i wyrób wszystko razem bardzo dokładnie. Powstałą mięsną masę podziel na 5 równych części. Każdą z porcji mięsa rozpłaszcz w dłoni na placek, który zmieści ugotowane jajko. Najpierw obtocz dokładnie każde jajko w mące, a następnie w częściach mięsnej masy i ułóż na talerzu. Pozostałe jajko wbij do głębokiego talerza, dodaj łyżkę stołową wody i roztrzep. Przygotuj rondelek i wlej do niego sporą ilość oleju, włącz kuchenkę. Przygotuj drugi talerz i wysyp bułkę tartą. Dwukrotnie obtocz kule najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  3. Zacznij smażenie jajek w momencie, kiedy olej będzie miał temperaturę nie wyższą niż 185 stopni. Zbyt gorący olej spali panierkę, a mięso w środku wciąż będzie surowe. Wyciągaj kulę po upływie 5, 6 minut, kiedy osiągną przyjemnie rumiany, złocisty kolor. Pamiętaj o odsączeniu kul na ręczniku papierowym. Podawaj na zimno. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama