Przesoliłaś zupę? Oto ekspresowy sposób na uratowanie obiadu
Do przeczytania w ok. 1 min.
Gość w dom, woda do zupy!
Zgodnie ze znanym przysłowiem, to właśnie woda dolana do zupy okazuje się dobrym patentem, choć tym razem nie na oszczędność, ale uratowanie smaku. Woda rozcieńcza potrawę, przy okazji neutralizując smak. Woda będzie ratunkiem dla przesolonych potraw o rzadkiej konsystencji, czyli zup i sosów.
Słodkie jabłko na słoną potrawę!
Jak się okazuje, jabłko doskonale działa, jako wywabiacz soli. Wystarczy dodać obrane i pokrojone jabłko do gotowanej, czy też pieczonej potrawy, a ono zajmie się resztą. Jabłko wyjątkowo szybko wchłania sól, a dodatkowo wypuszcza nieco cukru, który niweluje słony smak.
Wino, dobre na wszystko!
Wytrawne wino sprawdzi się w przypadku przesolonego mięsa – smażonego lub pieczonego. Wystarczy już pół kieliszka wina dolana do brytfanki lub na patelnię, by jego kwasowość zrównoważyła słony smak mięsa. Przy okazji potrawa zyskuje apetyczny aromat.