Przez żołądek do serca. Francuskie croissanty z migdałami na Walentynki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tych francuskich rogalików potrzebne nam będą następujące składniki:
- na ciasto - 505 g mąki pszennej + do podsypania, 175 g mleka 3,2%, 120 g wody, 4 łyżeczki suchych drożdży (12 g), 52 g cukru, 1 łyżeczka soli, 52 g miękkiego masła + 250 g zimnego do laminacji;
- na dekorację - 1 jajko, 2 łyżki mleka, migdały z płatkach.
Jak zrobić francuskie rogaliki?
I etap
Przygotowanie - przygotujmy ciasto: do miski lub misy miksera przesiejmy mąkę, wlejmy mleko i wodę, dodajmy suche drożdże, cukier, sól i miękkie masło, zamieszajmy. Szybko zagniatajmy gładkie ciasto - ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Uformujmy kulę i mocno spłaszczmy, owińmy folią spożywczą i schładzajmy kilka godzin, na przykład przez noc.
Ciasto wyjmijmy z lodówki, rozwałkujmy na prostokąt na posypanym wcześniej blacie. Zimne masło ułóżmy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkujmy na placek mniejszy niż ciasto. Masło przełóżmy na arkusz ciasta. Złóżmy brzegi do środka, aby całkiem przykryć masło, i wałkujmy kilka razy, aby zalaminować ciasto i uzyskać dłuższy prostokąt - dla ułatwienia obróćmy arkusz o 180 stopni Celsjusza. Nie wałkujmy zbyt długo, aby ciasto i masło pozostały zimne. Prostokąt złóżmy na list, wzdłuż krótszej krawędzi, zawijając do środka najpierw górną, a następnie dolną część.
II etap
Owińmy folią, schładzajmy pół godziny. Składanie, wałkowanie i schładzanie powtarzajmy jeszcze 2 razy. Po trzecim wałkowaniu schładzajmy ciasto około 60 minut lub, jeśli potrzebujemy, zostawmy je w lodówce na całą noc. Wyjmijmy ciasto z lodówki na posypany mąką blat. Delikatnie rozwałkujmy na prostokąt o wymiarach około 40x55 cm i zetnijmy ostrym nożem na pół wzdłuż dłuższej krawędzi. Z prostokątów wytnijmy po około 6 równej wielkości trójkątów i zwińmy je niezbyt ciasno, zaczynając od podstawy, pilnując, aby końcówka znajdowała się na środku.
Brzegi lekko zwińmy do środka. Rogale układajmy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, tak aby miały dużo wolnego miejsca. Posmarujmy połową jajka rozkłóconego z mlekiem. Odłóżmy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (22-25 stopni Celsjusza) na 120 minut. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wyrośnięte rogaliki delikatnie posmarujmy pozostałym jajkiem z mlekiem i obficie posypmy migdałami. Pieczmy około 19-21 minut. Studźmy najpierw na blasze, potem na kratce.