Dodaj to warzywo do pierogów z mięsem. Jesienny przysmak zawróci Ci w głowie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na jesienne pierogi z mięsem i dynią
Farsz
500 g mielonej wołowiny
300 g surowego miąższu dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
Ciasto na pierogi
500 g mąki pszennej typ 500 lub 450
250 ml gorącej wody
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
1 łyżka masła do przysmażenia pierogów
Jak zrobić pierogi z mięsem wołowym i dynią?
Przygotowanie zaczynamy od mięsnego farszu. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Miąższ z dyni ścieramy na tartce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z czosnkiem z dodatkiem szczypty soli.
Kiedy się zeszklą, dodajemy startą dynię i dalej smażymy, aż dynia będzie miękka. Wówczas dodajemy mieloną wołowinę. Smażymy, aż mięso będzie złote. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie szykujemy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy kopczyk, na którego szczycie robimy wgłębienie.
W naczyniu mieszamy bardzo ciepłą wodę, olej i sól. Tę mieszankę wlewamy do wgłębienia w kopczyku mąki i stopniowo mieszamy składniki. Następnie zarabiamy ciasto dłońmi, aż będzie sprężyste i elastyczne.
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, które będziemy wałkować. Resztę przykrywamy ściereczką, aby nie wysychało.
Poszczególne części ciasta cienko rozwałkowujemy na podsypaną mąką stolnicy.
Za pomocą szklanki lub specjalnego pierścienia wykrawamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu z wołowiny z dynią, składamy na pół i sklejamy brzegi pieroga.
Przygotowane do gotowania pierogi układamy na lnianej ściereczce lub desce oprószonej mąką.
W dużym garnku gotujemy kilka litrów osolonej wody. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy, aż wypłyną. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Zostawiamy na durszlaku, aby nieco przestygły.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i na ciepłym tłuszczu układamy ugotowane pierogi. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron.
Jesienne pierogi z mięsem i dynią podajemy okraszone smażoną cebulką z dodatkiem sezonowych surówek — z selera korzeniowego, świeżej marchewki lub z buraczkami.