Przystawki na zimno - proste przepisy, które zachwycą Twoich gości
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przystawki na zimno - co to właściwie oznacza?
Przystawki na zimno to dania, które serwuje się na zimno, przed podaniem ciepłego dania głównego. Mogą to być sałatki, kanapki, roladki, kanapeczki, a nawet sushi czy tatar. Przystawki na zimno są świetnym pomysłem na przyjęcia, ponieważ można je przygotować wcześniej i trzymać w lodówce do czasu podania.
Jakie są najpopularniejsze przystawki na zimno?
W Polsce bardzo popularne są tradycyjne przystawki na zimno, takie jak sałatka jarzynowa, sałatka z kurczakiem, jajkiem i groszkiem, czy też kanapeczki z wędliną i serem. Jednak warto spróbować też czegoś bardziej oryginalnego, np. sałatki z owocami morza, roladki z łososia czy mini-tortille z warzywami.
Przystawki na zimno - przepisy
Sałatka z pomidorów i mozzarelli
- 3 pomidory
- 1 kulka mozzarelli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Pomidory i mozzarellę pokrój na plastry, posyp solą i pieprzem. W misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i bazylię. Dodaj pomidory i mozzarellę i delikatnie wymieszaj. Przełóż do miseczek i udekoruj listkami bazylii.
Sałatka z krewetek i awokado
- 200 g krewetek
- 1 awokado
- 1 papryka czerwona
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 4 kromki chleba razowego
- 100 g łososia wędzonego
- garść liści szpinaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Krewetki gotujemy na lekko osolonej wodzie przez około 2-3 minuty, aż się zaczerwienią. Po ugotowaniu studzimy pod zimną wodą. Awokado i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki i oliwą. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do miseczek i dekorujemy listkami koperku.
Kanapki z łososiem i szpinakiem
Chleb tostujemy w tosterze lub na patelni grillowej. Szpinak dokładnie myjemy i suszymy. Łososia kroimy w cienkie plastry. W misce mieszamy sok z cytryny, miód i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Na tosty kładziemy liście szpinaku, na to układamy plastry łososia. Polewamy sosem i podajemy od razu.
Przystawki na zimno - pyszne, efektowne i proste w przygotowaniu!
Przystawki na zimno to świetny pomysł na każde przyjęcie czy kolację w gronie przyjaciół. Można je przygotować wcześniej, trzymać w lodówce i podać w odpowiednim momencie. W artykule przedstawiliśmy kilka prostych i smacznych przepisów na przystawki na zimno, które zachwycą Twoich gości. Zawsze możesz też spróbować eksperymentować i przygotować swoje własne, oryginalne dania.