Bruschetta z pomidorami i bazylią - przepis na tradycyjną włoską przystawkę

Kuchnia Sobota, 13 kwietnia 2019
Oceń:
4 / 8 głosów

Bruschetta z pomidorami i bazylią to jedna z najpopularniejszych włoskich przystawek. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale i niezwykle aromatyczna oraz smaczna. Świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek w codziennym jadłospisie lub oryginalny składnik menu podczas domowej imprezy.

Klasyczna włoska bruschetta wykonywana jest przy użyciu włoskiego chleba ciabatta, jeśli jednak nie mamy do niego dostępu, z powodzeniem możemy wykorzystać też inne pieczywo. Przystępując do realizacji przepisu warto też zadbać o dobrą jakość oliwy z oliwek - to ona w dużej mierze odpowiada za smak naszej przystawki.

Bruschetta z pomidorami i bazylią - przepis

Składniki:

lekka bułka - na przykład bułka paryska lub ciabatta
oliwa z oliwek
czosnek
2 pomidory malinowe
bazylia - suszona i świeża
100 g sera - gorgonzola, mozzarella lub kozi
cebula dymka
pieprz
sól

Przygotowanie:

Pieczywo pokroić na drobne kromki, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku (jeżeli zależy nam na intensywnym smaku, możemy użyć czosnku przeciśniętego przez praskę). Skropić oliwą z oliwek. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i odsączyć z nadmiaru soku. Rozłożyć równomiernie na kromkach pieczywa, dodać cienko pokrojoną dymkę i starty ser. Zapiekać w piekarniku pod grillem przez około 5 minut - aż grzanki się zarumienią, a ser roztopi. Posypać świeżymi listkami bazylii, suszoną bazylią, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Ciekawe pomysły na udekorowanie domowej bruschetty znajdziecie w naszej galerii!

Zobacz też: Wiosenna sałatka z indyka: przepis na zdrowy i smaczny posiłek

Źródło: pl.pinterest.com