Bruschetta z pomidorami i bazylią - przepis na tradycyjną włoską przystawkę
Przejdź do galerii zdjęć
Bruschetta z pomidorami i bazylią to jedna z najpopularniejszych włoskich przystawek. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale i niezwykle aromatyczna oraz smaczna. Świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek w codziennym jadłospisie lub oryginalny składnik menu podczas domowej imprezy.
Reklama
Klasyczna włoska bruschetta wykonywana jest przy użyciu włoskiego chleba ciabatta, jeśli jednak nie mamy do niego dostępu, z powodzeniem możemy wykorzystać też inne pieczywo. Przystępując do realizacji przepisu warto też zadbać o dobrą jakość oliwy z oliwek - to ona w dużej mierze odpowiada za smak naszej przystawki.
Bruschetta z pomidorami i bazylią - przepis
Składniki:
lekka bułka - na przykład bułka paryska lub ciabatta
oliwa z oliwek
czosnek
2 pomidory malinowe
bazylia - suszona i świeża
100 g sera - gorgonzola, mozzarella lub kozi
cebula dymka
pieprz
sól
Przygotowanie:
Pieczywo pokroić na drobne kromki, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku (jeżeli zależy nam na intensywnym smaku, możemy użyć czosnku przeciśniętego przez praskę). Skropić oliwą z oliwek. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i odsączyć z nadmiaru soku. Rozłożyć równomiernie na kromkach pieczywa, dodać cienko pokrojoną dymkę i starty ser. Zapiekać w piekarniku pod grillem przez około 5 minut - aż grzanki się zarumienią, a ser roztopi. Posypać świeżymi listkami bazylii, suszoną bazylią, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ciekawe pomysły na udekorowanie domowej bruschetty znajdziecie w naszej galerii!
Zobacz też: Wiosenna sałatka z indyka: przepis na zdrowy i smaczny posiłek
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: bruschetta
przystawkinajlepsze przepisybruschettawłoska bruschettakuchnia włoskaprzepisy na dania włoskiebruschetta z pomidorami
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Przystawki na zimno - proste przepisy, które zachwycą Twoich gości
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jak przygotować pyszne i efektowne przystawki na zimno? Jeśli planujesz uroczysty obiad lub kolację, to właśnie ten artykuł jest dla Ciebie! Oto proste przepisy na oryginalne i smaczne przystawki na zimno, które z pewnością zrobią wrażenie na Twoich gościach.
Tak zrobisz spaghetti carbonara w wersji #fit. Wystarczy zamienić te składniki
Tradycyjna carbonara przygotowywana jest z pszennego i małowartościowego makaronu, tłustego boczku i równie tłustej śmietany. A gdyby tak odchudzić te danie i nadal móc cieszyć się jego cudownym smakiem?
Włoskie kluseczki z ziołowym pesto. Przepis z odrobiną słońca Italii
W przygotowaniu obiadu ważną rolę odgrywa nie tylko danie główne, ale także rozmaite dodatki. W tej roli najczęściej pojawiają się zestawy surówek, gotowane lub podane w formie purée ziemniaki, frytki, talarki albo kluski. Nasza polska kuchnia może pochwalić się tutaj kluskami śląskimi, podawanymi najczęściej do sosów oraz mięsnych rolad i równie popularnymi kopytkami.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl