Canva.com

Pyszny fondant czekoladowy - jak robi go Magda Gessler? Zdradzamy przepis!

Czekoladowy fondant z lawą, czyli wypełniony intensywną, gorącą czekoladą to wykwintny pomysł na pyszny deser. Sprawdziliśmy przepis Magdy Gessler!

Składniki na pyszny fondant

Canva.com

Fondant czekoladowy możemy zrobić na wiele sposobów. Najbardziej spektakularne jest pierwsze rozkrojenie ciastka, gdy gorąca czekolada wypływa na talerzyk i możemy zamoczyć w niej, np. owoce dołączone do deseru. Zastanawialiście się, jak pyszny, mocno czekoladowy fondant robi znana restauratorka - Magda Gessler? Mamy dla was pyszny przepis.

Do przygotowania pysznego deseru potrzebujemy:

  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mąki
  • 100 g cukru
  • 110 g masła
  • 20 g dodatkowego masła do smarowania foremek
  • kakao

Jak zrobić jeden z ulubionych deserów znanej restauratorki?

Canva.com
  1. Na początku nagrzewamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  2. Smarujemy jednorazowe foremki lub kokilki masłem i posypujemy je kakao.
  3. W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niego mniejszy garnek.
  4. W małym garnku będziemy rozpuszczać czekoladę i masło.
  5. Te dwa składniki w kąpieli wodnej mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  6. Dalej ubijamy jajka i dołączamy cukier.
  7. Całość mieszamy, aż pyszna piana będzie aksamitna i puszysta oraz jednolita.
  8. Przesianą mąkę możemy dodać do czekoladowej masy i wymieszać.
  9. Do całość dodajemy ubite jajka z cukrem i mieszamy delikatnie.
  10. Masę przelewamy do foremek i pieczemy przez 6 minut.
  11. Idealny fondant ma na zewnątrz upieczone ciasto, a w środku jest płynna czekolada.
  12. Fondant czekoladowy Magda Gessler najczęściej podaje z gałką lodów lub bitą śmietaną i owocami.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł