Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Pyszny fondant czekoladowy - jak robi go Magda Gessler? Zdradzamy przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czekoladowy fondant z lawą, czyli wypełniony intensywną, gorącą czekoladą to wykwintny pomysł na pyszny deser. Sprawdziliśmy przepis Magdy Gessler!
Składniki na pyszny fondant
Canva.com
Fondant czekoladowy możemy zrobić na wiele sposobów. Najbardziej spektakularne jest pierwsze rozkrojenie ciastka, gdy gorąca czekolada wypływa na talerzyk i możemy zamoczyć w niej, np. owoce dołączone do deseru. Zastanawialiście się, jak pyszny, mocno czekoladowy fondant robi znana restauratorka - Magda Gessler? Mamy dla was pyszny przepis.
Zobacz także
Do przygotowania pysznego deseru potrzebujemy:
- 3 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mąki
- 100 g cukru
- 110 g masła
- 20 g dodatkowego masła do smarowania foremek
- kakao
Jak zrobić jeden z ulubionych deserów znanej restauratorki?
Canva.com
- Na początku nagrzewamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- Smarujemy jednorazowe foremki lub kokilki masłem i posypujemy je kakao.
- W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niego mniejszy garnek.
- W małym garnku będziemy rozpuszczać czekoladę i masło.
- Te dwa składniki w kąpieli wodnej mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Dalej ubijamy jajka i dołączamy cukier.
- Całość mieszamy, aż pyszna piana będzie aksamitna i puszysta oraz jednolita.
- Przesianą mąkę możemy dodać do czekoladowej masy i wymieszać.
- Do całość dodajemy ubite jajka z cukrem i mieszamy delikatnie.
- Masę przelewamy do foremek i pieczemy przez 6 minut.
- Idealny fondant ma na zewnątrz upieczone ciasto, a w środku jest płynna czekolada.
- Fondant czekoladowy Magda Gessler najczęściej podaje z gałką lodów lub bitą śmietaną i owocami.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Fondue czekoladowe: Czekoladowe szaleństwo czeka!
Fondue czekoladowe to pyszna i zabawna przekąska, która doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach i spotkaniach towarzyskich. Ta rozgrzewająca i słodka przekąska jest idealna na zimowe wieczory, gdy chcemy się rozgrzać i cieszyć smakiem czekolady. W tym artykule przedstawimy przepis na fondue czekoladowe, podpowiemy jak podawać i podzielimy się kilkoma poradami, które pomogą Ci stworzyć idealne fondue czekoladowe.
Jak przygotować idealną gorącą czekoladę?
Jeśli szukasz idealnego napoju na zimowe wieczory, to gorąca czekolada jest doskonałym wyborem. Ten pyszny napój cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Dowiedz się o historii gorącej czekolady i sprawdź nasz przepis na jej przygotowanie!
Domowe czekoladki z masłem orzechowym: Najlepsze!
Marzysz o pysznych, domowych czekoladkach z nadzieniem z masła orzechowego? Nie musisz już dłużej szukać, bo mamy dla Ciebie idealny przepis! Te czekoladki będą doskonałą słodką przekąską lub wspaniałym prezentem dla bliskiej Ci osoby. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować zaledwie z sześciu głównych składników!