Sałatka Cezar — pyszna i jedyna w swoim rodzaju!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka Cezar — o czym pamiętać?
Sos jest niezwykle ważny, bez niego danie będzie takie samo. Można oczywiście próbować kombinować i próbować podać sam majonez czy zwykły sos czosnkowy, niestety to nie będzie to samo.
Sałatka Cezar — składniki do jej przygotowania
Można kupić gotowe grzanki lub przygotować je samodzielnie. W obu przypadkach będzie smacznie.
Jeśli będzie taka możliwość warto dodać do sosu 1 łyżkę sosu worcestershire, lecz można się też bez niego obyć. Sprawdzi się też mały filet z anchois.
Co ciekawe, mimo że kurczak jest dla wielu osób znakiem rozpoznawczym tej sałatki, w pierwotnej wersji tego przepisu, nie dodaje się go. Można więc ewentualnie z niego zrezygnować. Najlepszym serem do starcia będzie parmezan.
Sos
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu worcestershire
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Sałatka
- 0,5 sałaty rzymskiej
- 250 g filetu z kurczaka
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- kawałek bagietki
- 1 garść startego sera
Sałatka Cezar — jak ją zrobić krok po kroku
Majonez trzeba wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny, sosem worcestershire. Czosnek przecisnąć przez praskę i posolić. Następnie należy dodać go do powstałego sosu. Całość trzeba doprawić pieprzem.
Kolejny krok to usmażenie kurczaka. Oczyszczone z błon i chrząstek mięso należy pokroić na kawałki i usmażyć na oliwie.
Grzanki robi się, krojąc bagietkę na kawałki i smażąc je na maśle. Kiedy kurczak i grzanki przestygną, należy dodać je do porwanej na kawałki sałaty. Całość trzeba posypać startym serem i polać zrobionym wcześniej sosem.
Jak podawać tę sałatkę?
Ze względu na znajdujące się w niej grzanki nie ma sensu serwować jej razem z pieczywem.
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla, drugie śniadanie czy lekka kolacja.
Jest też idealnym wyborem na imprezy.