Chcesz, aby Twoje pociechy miały zdrowe zęby? Zamień cukier na ksylitol
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dobry zamiennik
Ksylitol jest alkoholem cukrowym, który jest często używany jako słodzik w gumie bez cukru i paście do zębów. Występuje również w niektórych wypiekach, takich jak lody i ciasteczka. Alkohole cukrowe nie są metabolizowane przez organizm w taki sam sposób jak cukier i mają mniej kalorii niż cukier. Ksylitol jest alkoholem cukrowym, który może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Jednak ważne jest, aby obserwować spożycie ksylitolu, aby uniknąć potencjalnych skutków ubocznych, takich jak biegunka, ból brzucha lub nudności.
Zdrowe przekąski z ksylitolem
Ma wiele zalet dla zdrowia, takich jak pomoc w cukrzycy, zapobieganie ubytkom i obniżanie poziomu cholesterolu. Stwierdzono również, że ksylitol pomaga zapobiegać lub zmniejszać ryzyko cukrzycy, chorób serca, udaru mózgu i niektórych nowotworów.
Ksylitol może powodować hipoglikemię lub niski poziom cukru we krwi, gdy jest spożywany w dużych ilościach lub w połączeniu z innymi produktami spożywczymi o wysokim indeksie glikemicznym. Niektóre osoby z chorobą genetyczną zwaną dziedziczną nietolerancją fruktozy nie mogą w ogóle metabolizować ksylitolu i mogą doświadczać poważnych objawów, takich jak zawroty głowy, splątanie i drgawki.