Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
"To kwestia octu i pieprzu!" zdradzają babcia z ciocią. Najlepsze śledzie z żurawiną!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Tym razem, najprostszy przepis na przepyszne śledzie z żurawiną. Połączenie słonego i słodkiego smaku jest obłędne! Zobacz, jak szybko i łatwo możesz je przyrządzić!
Śledzie z żurawiną — ich sekret
Musisz zwrócić uwagę na to, jakiego chcesz użyć octu. Tradycyjnie stosuje się spirytusowy, jednak najlepsze śledzie będą z octem jabłkowym!
W przypadku pieprzu najlepiej sprawdzi się kolorowy pieprz, który zmielisz przed dodaniem do tej wigilijnej przystawki.
Ostatni krok, o którym musisz pamiętać, to namoczenie śledzie na 15 minut w mleku. Będą dzięki temu wyjątkowo delikatne.
Składniki na wigilijne śledzie z żurawiną
- 0,5 kg śledzi z oleju
- mleko (do wymoczenia śledzi)
- 3 garście żurawiny
- 1,5 cebuli
- 0,5 szklanki octu jabłkowego
- 1 niecała szklanka oleju
- pieprz kolorowy do zmielenia
- sól
- 3 goździki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarnka angielskiego ziela
- 3/4 łyżeczki kolorowego pieprzu
Canva
Śledzie z żurawiną — przepis
- Śledzie umyj porządnie pod zimną wodą. Namocz w mleku na 15 minut.
- Osusz ryby i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokrój w piórka i sparz wrzątkiem.
- Żurawinę zalej wrzątkiem na 25-35 minut.
- Odcedź żurawinę i wystudź.
- Śledzie włóż do słoików razem z zielem angielskim, goździkami i liśćmi laurowymi.
- Zalej zawartość słoików octem.
- Dodaj cebulę i żurawinę.
- Zalej wszystko olejem.
- Zakręć słoiki i odstaw do lodówki na 24 godziny.
Jak podawać śledzie z żurawiną
Najładniej będą się prezentować na kryształowych talerzykach. Możesz położyć na nich gałązkę koperku.
Smaczne będą w połączeniu z ciemnym lub jasnym pieczywem.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!