Canva

"To kwestia octu i pieprzu!" zdradzają babcia z ciocią. Najlepsze śledzie z żurawiną!

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Tym razem, najprostszy przepis na przepyszne śledzie z żurawiną. Połączenie słonego i słodkiego smaku jest obłędne! Zobacz, jak szybko i łatwo możesz je przyrządzić!

Śledzie z żurawiną — ich sekret

Musisz zwrócić uwagę na to, jakiego chcesz użyć octu. Tradycyjnie stosuje się spirytusowy, jednak najlepsze śledzie będą z octem jabłkowym!

W przypadku pieprzu najlepiej sprawdzi się kolorowy pieprz, który zmielisz przed dodaniem do tej wigilijnej przystawki.

Ostatni krok, o którym musisz pamiętać, to namoczenie śledzie na 15 minut w mleku. Będą dzięki temu wyjątkowo delikatne.

Składniki na wigilijne śledzie z żurawiną

  • 0,5 kg śledzi z oleju
  • mleko (do wymoczenia śledzi)
  • 3 garście żurawiny
  • 1,5 cebuli
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego
  • 1 niecała szklanka oleju
  • pieprz kolorowy do zmielenia
  • sól
  • 3 goździki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarnka angielskiego ziela
  • 3/4 łyżeczki kolorowego pieprzu
Canva

Śledzie z żurawiną — przepis

  1. Śledzie umyj porządnie pod zimną wodą. Namocz w mleku na 15 minut.
  2. Osusz ryby i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę pokrój w piórka i sparz wrzątkiem.
  4. Żurawinę zalej wrzątkiem na 25-35 minut.
  5. Odcedź żurawinę i wystudź.
  6. Śledzie włóż do słoików razem z zielem angielskim, goździkami i liśćmi laurowymi.
  7. Zalej zawartość słoików octem.
  8. Dodaj cebulę i żurawinę.
  9. Zalej wszystko olejem.
  10. Zakręć słoiki i odstaw do lodówki na 24 godziny.

Jak podawać śledzie z żurawiną

Najładniej będą się prezentować na kryształowych talerzykach. Możesz położyć na nich gałązkę koperku.

Smaczne będą w połączeniu z ciemnym lub jasnym pieczywem.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł