różne przyprawy w słoiczkach, w tym ziele angielskie
pexels.com

Ziele angielskie - właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni, przechowywanie

Ziele angielskie jest bardzo popularnym dodatkiem do dań w różnych zakątkach świata. Powszechnie stosuje się je również w Polsce. To niezastąpiona przyprawa, która podkreśla smak każdej potrawy, w tym również zup. Okazuje się jednak, że jej spożywanie niesie ze sobą szereg korzyści. Jakich? Sprawdź w naszym artykule.
Reklama

Ziele angielskie - najważniejsze informacje

Ziele angielskie przede wszystkim jest stosowane jako przyprawa do różnego rodzaju zup, sosów, a także marynat. Jest niezwykle aromatyczne, dlatego tak chętnie się je stosuje w kuchniach całego świata. Przyprawa zyskała ogromną popularnością w Anglii, stąd też jej nazwa. Jej zapach jest niezwykły i łączy w sobie aromaty kilku różnorodnych przypraw: gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków, gorczycy, pieprzu, a także kardamonu. Jest to zatem wszechstronne rozwiązanie, które zawsze warto mieć pod ręką.

Ziele angielskie znane jest na całym świecie. Zawiera szereg olejków eterycznych i ma intensywny, ostro-gorzki smak. Można je również z powodzeniem stosować nie tylko do wytrwanych dań mięsnych, ale również do różnego rodzaju deserów, a nawet napojów czekoladowych.

Przyprawa jest zbierana z korzennika. To wiecznie zielone drzewo, które rośnie w Ameryce Południowej. To tam znajdują się największe uprawy ziela angielskiego.

Reklama

Owoce korzennika lekarskiego zbiera się, kiedy są jeszcze zielone, następnie fermentują, a pracownicy je suszą. Niewielki kulki mają nieregularny kształt i chropowatą powierzchnię. W sklepach można znaleźć całe ziarna lub mielone. Ostatecznie wybór należy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji konkretnej osoby.

Warto pamiętać o tym, że ziele angielskie należy jeść z umiarem. Jest bardzo zdrowe, jednak w nadmiarze może powodować różnego rodzaju zaburzenia pokarmowe.

Mięso z kośćmi
pexels.com

Właściwości lecznicze ziela angielskiego

Pieprz angielski i pieprz goździkowy to inne nazwy ziela angielskiego. Jest to przyprawa, które ma szerokie zastosowanie, a jej spożywanie może przynieść wymierne korzyści zdrowotne.

Reklama

Przede wszystkim reguluje procesy trawienne. Gwarantuje wzrost produkcji soków żołądkowych, co wiąże się z regulacją pracy całego układu pokarmowego. To jednak nie wszystko, ponieważ jest to źródło witamin A oraz C, a więc może również wpływać na poprawę odporności całego organizmu.

Jest pospolitą przyprawą, jednak ma wyjątkowe zastosowanie. Jest to bowiem również sposób na ochronę przed wewnętrznymi i zewnętrznymi zakażeniami. Niegdyś tę przyprawę stosowano w różnego rodzaju maściach przeciwzapalnych.

To jednak nie wszystko, ponieważ w sklepach można również znaleźć kosmetyki zawierające ziele angielskie. Jest to idealny wybór dla wszystkich osób, które borykają się z różnego rodzaju problemami skórnymi, w szczególności dobrze oddziałuje na skórę z trądzikiem. Może łagodzić i niwelować powstawanie kolejnych niedoskonałości i stanów zapalnych.

Pieprz pachnący jest także nietuzinkowym składnikiem perfum.

Reklama

Zastosowanie ziela angielskiego

Miłośnicy ziela angielskiego zgodnie twierdzą, że jest to jedna z najczęściej używanych przypraw. Nic w tym dziwnego, ponieważ nadaje potrawom naprawdę wyjątkowego smaku i aromatu. Stosuje się ją w kuchniach całego świata. Przede wszystkim to wspaniały dodatek do:

  • sosów oraz zup, nadaje im przyjemny aromat i wspaniały smak,
  • mięsnych marynat, w tym również pieczonych wędlin,
  • deserów, takich jak ciasta, a nawet budyń,
  • grzanego wina oraz rozgrzewającej herbaty,
  • naparów rozgrzewających.

Ponadto ziele angielskie może być również z powodzeniem stosowane w różnego rodzaju przetworach. Jest wspaniałym dodatkiem w szczególności do ogórków konserwowych i papryki.

Miseczka z rosołem, obok złota łyżka
pexels.com

Jak przechowywać ziele angielskie?

Reklama

W sklepach można znaleźć suszone ziele angielskie, które powinno być przechowywane w suchym miejscu, najlepiej poza zasięgiem promieni słonecznych. Opakowanie powinno być szczelnie zamknięte, ponieważ to zniweluje ryzyko ulotnienia się aromatu. Zdecydowanie lepszym i bardziej ekonomicznym wyborem jest zakup ziarenek w całości, ponieważ zmielone znacznie szybciej tracą swój wyjątkowy aromat. Jeżeli przechowujesz ziele w swoim domu, wyposaż się w szczelny pojemniczek, do którego będziesz je przesypywać. Wtedy zachowa swoje niezwykłe walory, w tym również smak na dłużej.

Reklama
Autor - Klaudia Woźniak
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.pieszczynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Żaden artykuł nie został przypisany do tego taga
Reklama
Reklama
Reklama