Słyszałaś o oleju mongongo? Zakochasz się w nim
Do przeczytania w ok. 2 min.
Skąd pochodzi olej mongongo?
Mongongo to drzewo rosnące w Południowej Afryce. Jego możliwości bardzo długiego przetrwania w suszy, bez dostępu do wody spowodowane są tym, że drzewo to potrafi magazynować w sobie ogromne pokłady składników odżywczych i się nimi żywić. Aby wydać drogocenne owoce potrzebuje aż 20 lat! Owoce te są jadalne i bardzo zdrowe, ale dojrzewają dopiero po pewnym czasie od upadku na ziemię. Zjada się zarówno miąższ jak i pestki, obie części owocu można spożywać na surowo lub po obróbce cieplnej.
Olej mongongo pozyskiwany jest poprzez miażdżenie jąder owoców i gotowanie ich - w trakcie tego procesu olej wypływa na powierzchnię wody i po pewnym czasie jest zbierany.
Ciekawostka - drzewo to próbowano hodować na innych ziemiach niż w Afryce, ale nasiona nie chciały nawet wykiełkować. Po wielu latach badań naukowcy doszli do wniosku, że owoc drzewa mongongo musi przejść specyficzną drogę - mianowicie przez cały przewód pokarmowy słonia - dopiero wtedy wykiełkuje.
Właściwości oleju mongongo
Olej ten aż w 80% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego, linolenowego oraz oleinowego. Zawiera ponadprzeciętną ilość witaminy E, która jest zwana witaminą młodości. W jego składzie znajdują się także: żelazo, tiamina, miedź, mangan, cynk.
Największym zdrowotnym atutem oleju mongongo jest to, że znajduje się w nim niezwykle cenny sprzężony kwas tłuszczowy alfa eleostearynowy, którego silnie antynowotworowe działanie udowodniono licznymi badaniami.
A oto pozostałe właściwości oleju monongo:
- reguluje poziom cholesterolu
- chroni komórki DNA przed uszkodzeniami
- spowalnia procesy starzenia
- chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi
- ma działanie przeciwzapalne
- ma fantastyczne działanie na włosy i skórę głowy
Olej mongongo znajdziesz też pod innymi nazwami: mangetti, mungomo, mogongo oraz omunkhete.