Smażony karp z ciapkapustą i smażonymi borowikami. Wigilia po śląsku!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pysznego karpia z kapustą
Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki:
na karpia:
- 150 g filetu z karpia na osobę,
- bułka tarta do panierowania,
- 2 łyżki mąki do panierowania, pęczek koperku;
- 1 kg (1000 g) ziemniaków,
- 150 g kiszonej kapusty, szczypiorek;
na smażone borowiki:
- 350-375 g mrożonych borowików;
- ponadto – sól i mielonym pieprz czarny do smaku,
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić smażonego karpia z ciapkapustą?
Przygotowanie – przygotujmy karpia: filety, mimo że są pozbawione kręgosłupa, i tak zawierają sporo ości. Aby łatwiej było sobie z nimi poradzić, mięso natnijmy aż do skóry co 2-3 mm, przecinając ości, które dzięki temu będą się wytapiać w trakcie smażenia. Przygotujmy ciapkapustę: ziemniaki ugotujmy w osolonej wodzie, odcedźmy i przeciśnijmy przez praskę lub ubijmy.
Na patelni przesmażmy na maśle klarowanym poszatkowaną kapustę kiszoną. Dodajmy puree ziemniaczane, wymieszajmy i smażmy. Doprawmy do smaku solą i pieprzem. Dodajmy posiekany szczypiorek. Przygotujmy borowiki: grzyby lekko rozmroźmy, pokrójmy w plasterki, posypmy solą i smażmy na złoty kolor. Kiedy ciapkapusta jest gotowa, a borowiki złote, możemy zając się rybą. Filety oprószmy pieprzem i obtoczmy w bułce tartej wymieszanej z mąką, solą i posiekanym koperkiem. Smażmy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Podawajmy z ciapkapustą i smażonymi borowikami.